Podle odborníků je oleandr (Nerium oleander) první rostlinou, která se začala pěstovat v květnících. Jeho původ se datuje už 1500 let zpátky, jenže tehdy byl jenom růžovokvětým nevonícím keřem. Během staletí začaly vznikat různé mutace oleandru a až v 17. století (po různých šlechtěních) se keř konečně rozvoněl. První žlutá odrůda oleandru se datuje do roku 1854 a jmenuje se Luteum Plenum. Další dvě žluté odrůdy byly představeny odborné veřejnosti v roce 1973 a dodnes se považují za raritní.

Zmrzlík z jihu

Ve střední Evropě je tenhle „fešák z jihu“ velmi oblíbený. Stává se ozdobou zahrad, jen na panelákových balkonech ho uvidíte už pomálu. Důvodem je náročné přezimování. Oleandr s přehledem snese česká léta. Dokonce mu nevadí ani krátké mrazíky do – 7 °C. Ale dlouhá česká zima je pro něj silný kalibr. Proto se dožaduje úkrytu před sněhem a mínusovými teplotami, což je například v panelákových či malých bytech trochu problém. Pokud ale máte tohoto květinového hosta kam na zimu uložit, určitě mu dejte na své zahradě větší prostor. Oleandr je krásný keř, který si teď můžete namnožit sami. Jak? Tady jsou dva způsoby.

Řízkování klasickou cestou

Připravte si ostré zahradní nůžky, nůž, stimulátor růstu, malé květináče, speciální substrát pro výsevy a množení rostlin.

Řízky odeberte z letošních nekvetoucích výhonů oleandru. Ostrým nožem nebo nůžkami z nich odřízněte takzvané vrcholové řízky (z vrcholu výhonu), které jsou bez květů. Odborníci jim říkají „polovyzrálé“, protože nejsou příliš měkké, ale zase ještě nezdřevnatěly. Dbejte na to, aby řízek měl délku alespoň 20 centimetrů.

Z řízků odstraňte spodní listy i s řapíky. Zbývající listy zkraťte nůžkami. Spodní konec řízku (pod některým z odstraněných listů) šikmo seřízněte. Řez by měl být dlouhý zhruba 1 – 2 centimetry.

Čerstvě seříznutý spodní konec řízku pečlivě obalte v práškovém stimulátoru růstu, který seženete například v zahradnických potřebách. Podpoří růst oleandru a vývoj jeho kořenového systému.

Připravený květník vysypte půdou. Vysaďte do něj řízek a půdu přitlačte prsty. Pokud máte k dispozici větší květináče, můžete do nich dát více řízků naráz.

Pozor: Prvních pár listů musí být nad zemí!

Povrch květináčů vlhčete vodou z rozprašovače. Nádoby umístěte na světlé a teplé místo. Ale pozor na přímé slunce, které by mohlo mladé listy spálit! Pokud máte, můžete využít i různé miniskleníky, které rostlinkám zaručí vlhčí klima.

Varianta pro lenochy

Jste na tento proces poněkud líní? Pak můžete řízek zakořenit ve sklenici s vodou.


Zakořenil vám oleandr? Můžete ho přesadit do bytelnějšího květináče. Jako výplň zvolte substrát k pěstování přenosných rostlin. Jakmile budete mít oleandr přesazený, zaštípněte vrchol. Podpoříte tak jeho rozvětvení. Tímhle způsobem můžete rozmnožovat i jiné rostliny, jako třeba fuchsii, hortenzii, vajgélii či tavolník.

Geniální množení oleandru s PET lahví

Řízek oleandru odeberte z ještě zelené (nedřevnaté) větvičky, tak aby byl alespoň 15 centimetrů dlouhý. Zbavte ho do poloviny listů. Stejný postup opakujte i u dalších řízků.

Do PET lahve nalijte zhruba 3 – 4 centimetry vody. Řízky vhoďte dovnitř, řezem ke dnu. Láhev uzavřete a uchovávejte v teple do té doby, než rostlinky pustí kořeny. Průběžně kontrolujte řízky a dle potřeby doplňujte vodu.

PETka vytvoří skleníkový efekt a dokonale vlhké klima, které je pro množení oleandru ideální.

Související články

Zdroje: www.nkz.cz, www.botaniliberec.cz