Zdroje: zena-in.cz, hobby.instory.cz

"Komáři jsou pro většinu lidí velmi nevítanými hosty, kteří nám bohužel zejména v létě dělají častou společnost. Přitom je poměrně snadné se jich zbavit, a dokonce i bez pomoci chemie. Fungují například některé bylinky, které komárům nevoní a z nichž si lze i doma vyrobit přírodní reprezentaci," říká Jarmil Vojtěchovský, který se zabývá přírodní medicínou.

Komáři navíc nejsou úplně neužiteční. Jsou významnou složkou potravního řetězce pro vodní živočichy (v době vývoje), a poté potravou pro ptáky.

Komárů je nad 3000 druhů

U nás v ČR se vyskytuje zhruba 45 druhů komárů. Krev nám sají pouze samičky, jež jsou zároveň i přenašeči spousty smrtelných nemocí, jako jsou malárie, žlutá zimnice, virus Zika a horečka Dengue.

V České republice se v minulých letech objevila západonilská horečka, ale to je velmi ojedinělý případ. Ano, u nás také přenášejí nemoci, ale spíše méně závažného charakteru. Například „valtická horečka“ se projevuje podobně jako chřipka. Komár přenáší, v ojedinělých případech, i lymskou boreliózu.

Odstraňte veškeré množírny komárů

Největším nebezpečím jsou jakékoli stojaté vody. Komáří samička totiž do vody naklade vajíčka, z nichž se za dva dny se vylíhnou larvy, které potřebují jen jíst (to zajistí vodní mikroorganismy) a dýchat (jsou vybaveny speciální trubicí, kterou vystrčí nad vodu). Jen co se larvy vykrmí (trvá to jen několik dnů), zakuklí se a za 4 dny odlétají hotoví komáři. Vývoj komára trvá cca 2 týdny a právě v této době musíte zakročit!

Sudy na dešťovku při naplnění raději zavírejte nebo si vytvořte víko z husté síťky, přes kterou se komár k hladině nedostane. A to je jen jednoduchý trik. Zde jsou i další.

Jak na larvy komárů

  • Jedlý olej – nalijte ho na hladinu, utvoří neprodyšnou vrstvu, přes kterou se komáří dýchací trubkou nedostanou a larvy pojdou. Olej se dá poté snadno odstranit.
  • Speciální přípravek – můžete zakoupit speciální přípravek na hubení larev komárů. Není nebezpečné pro zvířata, lidi, ani rostliny. Jsou ale toxické pro ryby!
  • Hašené vápno – jedna lžička na 200 l vody. Vápno změní pH z kyselého na zásadité. Většině rostlin to vadit nebude. Raději si v hlavě zrekapitulujte, co máte doma na zahradě a jestli náhodou nejsou nějaké rostliny kyselomilné (např. rododendron, borůvka, vřes).

Pokud máte na zahradě jezírko, moc na výběr nemáte. Proti komárům nepatrně pomáhá čeřit vodu, třeba vodotryskem. Jestli v jezírku máte ryby, na larvách si budou pochutnávat, stejně jako znakoplavky.

Užívejte léto, s co nejmenším počtem štípanců.