Zdroj: www.novinky.cz, www.ceskestavby.cz

Holuby jen tak něco nezastraší

Je pravda, že ptákům neměříme stejným metrem. Zatímco při pohledu na některé vzácné druhy naše srdce zaplesá, zdivočelé holuby domácí nikde rádi nevidíme. A přitom jsou všude. Nejen na zahradách, ale také na městských sídlištích, balkonech a památkách. Nezastraší je hluk rušné ulice ani kočka za oknem. Vrstva jejich lepivého trusu a peří se horko těžko odstraňuje, nehledě na to, že mohou přenášet nebezpečné nemoci.

Špačkové si rádi pochutnají na ovoci

Zahrádkáři a zejména majitelé ovocných stromů vyhlašují válku i špačkům, kteří jim dokážou vyfouknout úrodu třešní přímo před nosem. A když si takhle pracně zryjete záhonky, zasejete semínka a druhý den ráno bezmocně koukáte na řadu precizně vyhloubených dírek v zemi, jenom se dohadujete, který opeřený zloděj to zase byl.

Panák navlečený do starých hadrů možná mívá určitou autoritu na poli, ale v členité zahradě z pohledu ptáků obvykle nepůsobí nijak rušivým dojmem. Lepší proto bude vsadit na jistotu a semínka přikrýt netkanou textilií – aspoň pro začátek, než z nich vyrostou mladé rostlinky, na které už ptáci nebudou mít chuť. Zkusit můžete i babský recept, který velí posypat záhony práškem ze sušeného pelyňku. Ptáci prý jeho vůni nesnášejí. Obdobně je údajně odpudí také skořice, černý pepř nebo chilli koření.

Ultrazvukové plašiče

Na trhu seženete ultrazvukové plašiče, jejichž signály slyší jen opeřenci. Na venkově takový plašič může zabrat poměrně obstojně, ve městech ale bývá jeho účinnost nižší, neboť místní holubi jsou už zvyklí i na horší zvuky. Na balkonech městských domů se proto doporučuje spíš mechanická ochrana ve formě sítě.

Gelové odpuzovače

Narazit můžete také na gelové odpuzovače, jež se aplikují na místa, kde ptáci rádi sedávají. V lepkavém gelu se jim nesedí příjemně, a tak si raději najdou jiné útočiště. Abyste však na ně jen tak nezapomněli, nechají vám na památku hrstku peří přímo na té lepivé hmotě, která jde z povrchu balkonu asi stejně snadno jako holubí trus.

Ptáci se bojí zrcadlové plochy

Jednoduchý plašič si můžete vyrobit doma na koleni ze starých CD nosičů. Ptáci se totiž bojí zrcadlové plochy, která odráží slunce a dočasně je oslepuje. Pospojujte několik "cédéček" provázkem a zavěste na slunné místo. Nevýhodou je, že tento plašič funguje jen za slunečného počasí.

Makety dravců

Na výše položené větve ovocných stromů sadaři někdy zavěšují věrohodné makety dravců. Není vhodné ukotvit je napevno, měli byste je opravdu jen volně zavěsit, aby se ve větru hýbaly a vyvolávaly dojem letu, jinak vám na to špačci neskočí.

Postříkání vodou z hadice

A na závěr ještě jedna lidová rada: jakmile se na vaši zahradu slétne hejno nevítaných hostů, zkuste je postříkat vodou z hadice. Dáte jim tak jasně najevo, že je tu žádný komfortní život nečeká. Při troše štěstí si to budou i pamatovat.