Komáři kladou vajíčka do vody, a ta se díky plovákům v nádrži pohodlně vznášejí, dokud se z nich nevylíhnou malé larvičky. Živí drobným planktonem nebo organickými usazeninami na dně nádrží.

Víka a sítě jako prevence

Pokud otevřené nádrže opatříme dobře těsnící, hustou síťkou, bude do nich moci téci voda, ale komáři se do nich nedostanou. Pevná a dobře napnutá, kolem obvodu nádoby utažená síťka je zároveň prevencí proti utonutí neopatrných ptáků. Zvláště nezkušeným mláďatům hrozí velké nebezpečí. Mnohé nádrže dnes mají i víko s otvorem pro přívod vody, čímž je problém rovněž vyřešený.

Olej na hladinu ano, modrá skalice ne

Pokud se larvy již vylíhly, můžeme využít toho, že ačkoli žijí ve vodě, musí dýchat vzdušný kyslík. Činí tak trubičkou na zadečku, kterou vystrčí nad hladinu. Pokud hladinu pokryjeme vrstvičkou jedlého oleje, znemožníme jim dýchání. Stačí tolik, aby se oka slila a pokryla hladinu – jako na hodně mastné polévce. Kapeme proto postupně a čekáme, až se olej rozprostře. Poté, co larvy klesnou ke dnu, můžeme olej opatrně nabrat a odstranit, nebo odsát savým papírem. Jeho zbytky rostlinám nijak neublíží, pouze touto vodou nepostřikujeme listy. Olej je dokonce využíván jako součást zdravotně nezávadných insekticidů, kdy škůdcům zalepí dýchací otvory, ale rostlinám a ostatním živočichům neuškodí. V této podobě by však neúčinkoval a choulostivým rostlinám mohou zbytky mastnoty na listech vadit. Ovšem u kořenů a v půdě jsou zcela neškodné. Na rozdíl od jiných prostředků, které jsou občas doporučovány v internetových diskuzích, jako je například modrá skalice. Pokud vodu otrávíme, komáří larvy sice zahubíme, ovšem poté budou následovat i zahradní rostliny. Modrá skalice, síran měďnatý, je v dostatečném ředění používána jako prostředek proti houbovým chorobám. Ovšem zalévat rostliny vodou, v níž je stále přítomna, je zbytečná práce – to je můžeme rovnou nechat uschnout, protože tak jako tak časem zahynou. Kromě toho modrá skalice zahubí i mnohé půdní mikroorganismy, býložravcům zase hrozí otrava mědí.

Lovci komárů

V zahradním jezírku není možné larvy udusit olejem, ale v životem kypící vodě se většina v komára ani nepromění. Dřív si na nich smlsnou dravé larvy vážek, znakoplavky a klešťanky a další zdatní vodní lovci. Vhodné prostředí najdou v jezírku hojně osazeném vodními rostlinami, larvy vážek uvítají i trochu spadaného listí na dně. Larvy lze odlovit i hustou síťkou, je však třeba blížit se k nim opatrně a lovit rychle, stín je vyleká a ihned rychlým mrskavým pohybem zmizí v hloubce. Jsou pochoutkou i pro mnohé akvarijní rybky.

Pokud komáři přeci jen vyletí, ale náš dům poskytuje útočiště vlaštovkám a jiřičkám, zmizí v jejich za letu široce otevřených zobáččích většina komárů. A o zbytek se v noci postarají netopýři – i těm můžeme pomoci vyvěšením speciálních budek.