Krtek kořínky nežere, ale…

Co by za to mnohý zahrádkář dal, kdyby mu někdo pomohl s namáhavým rytím záhonů. Kdyby tak šlo zapřáhnout do takové práce krtka! Krtci žijí v průměru dva až tři roky, ale mohou se dožít i šesti let. Byť zahrada někdy vypadá, že se na ní usadilo hned celé „stádo“ krtků, obvykle dokáže množství krtin vytvořit krtek jediný. Tento živočich rád žije po většinu roku (kromě období rozmnožování) samotářským způsobem života.

Krtek obecný (Talpa europaea) je hmyzožravec, dlouhý 10 až 12 cm a váží asi 80 gramů. Živí se především hmyzem a jeho larvami, zvládne ale i ještěrky, žáby a myši. Za den údajně spořádá téměř tolik potravy, kolik sám váží. Zvlášť oblíbenou součást jeho jídelníčku představují žížaly. Loví je velmi důmyslně do zásoby. Nejprve je ochromí kousnutím do nervového centra a pak si je schová do některé ze svých podzemních „spižíren“. Krtek sám kořínky rostlin nežere, naopak nás pomáhá v zahradě živočichů, kteří rostlinám přímo škodí. K naší malé radost však tento živočich obvykle ryje tehdy a tam, kde se nám to vůbec nehodí. Ať už jsou to krtince, které dělají neplechu na mnoha místech trávníku, nebo hromádky, které vznikají v záhonech se zeleninou i okrasnými květinami.

Jak vypudit krtky ze zahrady

Krtky může ze zahrady vystrnadit časté sekání trávníku, hlučné dětské hry a další podobné činnosti. K nejčastěji doporučovaným metodám na vyplašení krtků patří PET lahve umístěné na kovových tyčích a zaražené do krtčích děr.

Podobně se používají nejrůznější větrníky. Obdobně fungují různé elektronické či solární plašiče. Odpuzují krtky pomocí vibrací šířících se půdou nebo pomocí zvuku. Velmi účinně působí také psi a kočky.

Pomůže výsadba některých rostlin?

Traduje se, že jednou z rostlin, která pomůže krtka vypudit z vaší zahrady, je pryšec skočcový (Euphorbia lathyris). Jen musíme dát pozor, aby nám nakonec „nepřerostl přes hlavu“ zmíněný pryšec. Tato dvouletá rostlina se totiž velmi úspěšně množí svými semeny. Další rostlinou, která by měla pomoci krtky ze zahrady vypudit, je česnek zlatožlutý (Allium moly). Ačkoli je krtek (anglicky moly) v jejím vědeckém názvu, velká očekávání si od jeho výsadby neslibujte. Dále se doporučuje výsadba afrikánů. Nejlepší zkušenosti údajně zahrádkáři zaznamenali díky výsadbě řebčíku královského (Fritillaria imperialis).

Naučte se s krtky žít

Z krtka na zahradě bychom vlastně měli mít radost. Jeho přítomnost totiž signalizuje, že půda ve vaší zahradě je ve výborné kondici. Krtiny můžeme shrábnout a kyprou půdu přidat na záhony. Vhodné je poohlédnout se i k sousedům. Možná zjistíte, že zahrady ve vašem okolí se krtinami hemží mnohem více a budete vlastně rádi, že na tom nejste tak zle.

Pokud vám váš dosavadní boj s krtky připomíná boj s větrnými mlýny, a už netušíte, jak pokračovat, pak vřele doporučujeme využít dlouhé zimní večery ke studiu literatury. Ne, nebojte se, nemusíte se nořit do desítek odborných publikací. To vše a mnohem víc pro vás udělal britský spisovatel a zahradník Marc Hamer. Využil zkušenosti, které získal jako chytač krtků, nastudoval všechny možné dostupné zdroje a vznikla z toho knížka How to Catch a Mole. V českém překladu vyšla pod názvem Jak chytit krtka (a najít v přírodě sám sebe). Poutavě napsaná kniha vás seznámí nejen s životním příběhem autora, ale i s nejrůznějšími aspekty krtčího života včetně toho, proč je jejich plašení ze zahrady tak obtížné. Až ji dočtete, možná získáte ke krtkům podobný obdiv jako jejich autor.

Krtků si bedlivě všímali už naši prapředci. A tak není divu, že se objevil i v pranostikách. Nejznámější jsou tyto dvě:

  • Když krtek v listopadu ryje, budou o vánocích létat komáři.
  • Ryje-li krtek v lednu, končí zima v květnu.