Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.ceskestavby.cz

Coloradský brouk neboli mandelinka bramborová

Mandelinka bramborová je dobře známý a poměrně pěkný brouk, který se k nám nechtěně dostal v 19.století. Okamžitě se rozšířil po celé Evropě, kde decimuje nejen bramborové porosty, ale také veškeré rostliny patřící do lilkovitých. Tedy například i rajčata a baklažány.

Rostlinu neničí jen dospělí brouci ožíráním zelených nadzemních částí, ale také larvy, které procházejí čtyřmi stádii vývoje, než se zakuklí v zemi, kde dojde k jejich přeměně.

Likvidace mandelinky insekticidy není jen tak

Mandelinka je škůdce, o čemž není pochyb, a proto byla vždy trnem v oku velkopěstitelů i zahrádkářů. Na její likvidaci se používají insekticidy, bohužel však mandelinka dokázala překonat i tuto překážku a za posledních sedmdesát let získala rezistenci proti 56 insekticidním látkám.
Tam, kde chemie selhává, nastupují staré metody, které také fungují, ovšem pro velkopěstitele bývají nevhodné. Zahrádkáři mohou využít několika triků, jak se zbavit mandelinky, které jsou zcela přírodní.

Sběr a návnadové rostliny

Sběr mandelinek je rozhodně důležitou praktikou, která významně redukuje populaci nenasytného brouka. V kombinaci se sběrem se výborně hodí finta s návnadovými rostlinami. Respektive jde o rostliny brambor, které byly předpěstovány a vysazeny k záhonům, aby na sebe nalákaly hmyz z okolí. Mandelinky napadnou tyto rostliny první, čímž usnadní sběr brouků, larev i vajíček.

Neem olej

Další možností je použití neem oleje. Je to bio produkt, který se užívá po celém světě, i když je jeho původ v Indii. Je to olej lisovaný z plodů a listů stromu Azadirachta indica čili „neem tree“. Látky obsažené v oleji jsou silně antimykotické i analgetické a mají i další účinky. Výhodou je, že pro savce olej jedovatý není, přitom je však toxický pro široké spektrum škůdců. Neem oleji a prostředkům, v nichž je obsažený, podléhají nejen mandelinky, ale i mšice, vlnatky, svilušky, roztoči, švábi či komáři a mnozí další. Prostředky s neem olejem už bývají k zakoupení i v hobbymarketech. Určitě je také najdete v biolaboratořích, které nabízejí přírodní insekticidy a predátory. Neem olej a prostředky, které jej obsahují, používejte přesně podle návodu. Obvykle je nutné olej naředit vodou a smáčedlem, následně aplikovat na celý porost z vrchu, ale i vespod, kde jsou hlavně vajíčka hmyzu.

Přirození nepřátelé a přírodní prostředky

Predátoři jsou další možností, jak mandelinky redukovat, ale nutno dodat, že lépe fungují v uzavřených prostorách. Ve sklenících a fóliovnících můžete proti mandelinkám nasadit slunéčka, mezi další predátory patří i škvoři, pavouci či ploštice. Nicméně mnohem lépe funguje nasazení entomofágní houby Beauveria bassiana nebo také bakterie Bacillus thuringiensis.

Z přírodních postřiků se používá výluh z kopřiv, odvar z listů ořešáku či dřevěný popel.

Související články