Zatímco v lese mech obdivujeme a radujeme se z jeho struktury, na zahradě a na domě ho vidíme neradi. Tato výtrusná rostlina totiž může narušovat střešní krytinu, zadržovat vodu a ucpávat okapové žlaby. To je, hlavně před zimou, nebezpečné. Dokládají to také údaje České asociace pojišťoven. Mezi nejčastější pojišťovací události patří pády rampouchů a sesuvy sněhu.

Kde roste mech

Mech roste především na severní straně. Může se začít tvořit na jakémkoli materiálu. Nejlépe se mu ale daří na eternitu s příměsí cementu, na starších pálených taškách, břidlici nebo plechu. Výjimkou nejsou ani dlaždice nebo betonové schody.

Na mech s chemií

I když lze mech odstranit mechanicky, kořínky v materiálu zůstávají. Pokud se ho tedy chcete dokonale zbavit, budete muset použít chemické přípravky. Účinný roztok, kterým odstraníte navíc i řasy a lišejníky, si snadno vyrobíte doma. Použít můžete buď 450 g práškového kyslíkového bělidla + 7,5 litru vody nebo 500 ml chlorového bělidla + 7,5 litru vody nebo 500 ml bílého destilovaného octa + 7,5 litru vody.

Související články

Bezpečnost nadevše

Pro aplikaci roztoku na střechu nebo jiné místo si vyberte nejlépe bezvětrný a zamračený den. Rostliny kolem domu postříkejte vodou a zakryjte je igelitem. Sami si oblečte ochranný oděv, rukavice, ochranné brýle a roušku. Jelikož je práce ve výškách nebezpečná, zvolte také neklouzavou obuv. V případě potřeby použijte bezpečnostní lano a postroj.

Jak se zbavit mechu

Nejdříve nánosy mechu odstraňte špachtlí. Střechu zameťte a postříkejte ji čistou vodou. Poté naneste bělící roztok a nechte ho působit zhruba 30 minut. Chemikálie se dostane do pórů krytiny a živé části mechu zničí. Po půl hodině opláchnete střechu zahradní hadicí. Nepoužívejte vysokotlaký čistič. Ten může odstranit ochrannou vrstvu kamenného posypu a krytinu tak nenávratně poškodit. Následně střechu zameťte smetákem z měkkých štětin.

Prevence před mechem

Pokud chcete předejít další tvorbě mechu nebo lišejníku a řas, odstraňte větve stromu, které přesahují nad střechu a blokují sluneční záření. Během sezóny také povrch střešní krytiny udržujte čistý a bez napadaného listí či větví. Růstu mechů také zabráníte, když na střechu nainstalujete zinkové či měděné pásy.

Zdroj: www.ahaonline.cz, www.m.magazinplus.cz