Mechy a lišejníky na stromku, především na tom ovocném, vytvářejí mnohdy zajímavé a líbivé obrazce. Valná část odborníků radí – odstranit! Ale najdou se i tací, kteří tvrdí, že strom ohrožen porostem lišejníku a mechu není. Teď babo raď. Kde je pravda, to nikdo s jistotou neví, ale co zcela jasné je, že stromkům porost přinejmenším neprospívá. Čelit těmto nepříjemným porostům může jak začátečník, tak i zkušený zahradník s letitými zkušenostmi.

Lišejníky

Jedná se o symbiotické společenství houby, sinice či řasy. Nebude to jistě dlouho trvat a za nedlouho bude známo 20 000 druhů lišejníků. Jde o nejpomaleji rostoucí organismy, kdy druhy s korovitou stélkou rostou opravdu jen tak, aby se neřeklo (klidně jen 0,1 mm ročně). Rozmnožují se zejména vegetativně.

Lišejníky, které se vyskytují na stromech či keřích, na kůře nikdy neparazitují.

Čím lišejníky a mechy stromům škodí

Porost se vyskytuje většinou u ovocných starších stromů. Svým růstem lišejníky a mechy narušují kůru a v pletivech se mnohdy vyskytnou výtrusy hub a nejrůznější bakterie. Což má za následek uhnívající kůru a později dochází i k zasychání větví.

Související články

Jak výskytu lišejníků a mechů předcházet?

Pokud se chcete porostům vyhnout, musíte se pokusit vyhnout jakémukoli poranění stromu a to omezíte při dodržování těchto zásad:

  • provádějte pravidelný prořez stromů
  • zabraňte oslabení stromu pravidelnou zálivkou, hnojením
  • pravidelně kontrolujte strom, jestli není napadený škůdcem nebo nějakou chorobou, popřípadě včas zasáhněte
  • natírejte na kůru vápenné mléko, strom bude více chráněn před popraskáním

Jak se lišejníku a mechu zbavit

Když už větve porůstání postihlo, nezoufejte, můžete se ho zbavit. Ale s velkou opatrností. Na jaře proveďte postřik roztokem zelené skalice (síran železnatý, starší zahrádkáři možná znají pod pojmem zelený vitriol), který je prvotně používán k postřiku na list rostliny, ale druhotně ho lze použít právě i k potlačení růstu lišejníku a mechu. Zřeďte roztok následovně: 30 gramů hnojiva na 5 litrů vody. Aplikujte na stromy, nemusí z nich roztok kapat, stačí opravdu jen stromy roztokem profouknout. V následujícím videu je popsáno, jak na to:

Zdroj: Youtube

Zdroje: izahradkar.cz, www.denik.cz