Vždy je lepší a praktičtější udělat všechny možné kroky k tomu, abyste výskytu mšic předešli, a to už na podzim a brzy na jaře. Proto se doporučuje rytí zeminy na záhonech pro likvidaci larev a kukel, které v půdě přezimují. Samozřejmostí je odstranit (a dělat to pravidelně) ze zahrady spadané listí, které může být napadené mšicemi.

Aromatické byliny

Vysetím či vysazením určitých druhů květin či bylinek také můžete výskytu mšic předejít. Odpudí je totiž výrazné aroma, rozhodně by vám tedy na zahrádce neměly chybět například afrikány, ale také máta, bazalka, tymián, saturejka či levandule. Velmi užitečnou rostlinou je lichořeřišnice, vysejte ji třeba pod jabloněmi, dokáže odlákat vlnatku krvavou, ale efektivně zabrání i plísni bramborové. Lichořeřišnice umí nalákat mšice z ostatních rostlin a její obrovskou výhodou je, že rychle a bohatě roste. Nalákaných mšic se zbavíte tak, že je vyhodíte a spálíte spolu s lichořeřišnicí. Mšicím vadí i aroma kopru nebo česneku, které je dobré zasadit mezi růže, jež mšice s oblibou ničí.

Účinné výluhy

Chcete se zbavit mšic postřikem? Na chemické přípravky zapomeňte, ty přírodní jsou stejně účinné a můžete si je vyrobit i sami doma. Proti mšicím a molicím funguje výluh z kopřiv, který připravíte tak, že 15 g sušené kopřivy necháte macerovat v litru vody asi 4 dny, a to v pokojové teplotě. Občas zamícháte, následně přefiltrujete a přidáte 4 litry vody. Vše dobře promícháte a můžete z postřikovače aplikovat na napadané rostliny.

Tabák i česnek

Mnoho zahrádkářů si oblíbilo i tabákový nálev. Ve 3 litrech horké vody vylouhujete hrst tabáku do balených cigaret. Avšak pozor, tímto postřikem ošetřujte rostliny, které nebudete konzumovat. Někdo používá česnekový výluh, a to tři rozmačkané stroužky česneku s vodou.


Zdroje:www.prozeny.cz, www.osetreno.cz