Všichni pěstitelé se konečně dočkali. Už nějaký čas je možné se plně věnovat práci na zahradě. A aby vaše činnost nepřišla vniveč a dočkali jste se bohaté úrody, je nutné zbavit se nepříjemného plevele. Čím dříve ho zlikvidujete, tím méně vás bude obtěžovat svým agresivním rozrůstáním a bujením. Jak si tedy můžete s nežádoucím plevelem rychle a účinně poradit?

Jak se zbavit plevele bez chemie se dozvíte z následujícího videa:

Zdroj: Youtube

Zamezte přísunu světla

Plochy zakryjte na několik týdnů ochrannou tmavou fólií, abyste naprosto zamezili přístupu světla. Čím déle bude lokalita bez světla, tím je větší šance zlikvidovat veškeré podzemní části plevele. Díky tomu se nebude vyvíjet nadzemní část a nechtěných rostlin se zbavíte. Počítejte však s tím, že tato metoda je běh na dlouhou trať. K tomuto účelu můžete využít i vrstvu mulče nasypanou na netkanou černou textilii.

Jedlá soda je zabiják plevele

Oblíbený bílý prášek vám nemusí být jen skvělým pomocníkem v domácnosti, pomůže vám i s hubením plevelů. Posypte jejich povrch jedlou sodou, po několika dnes tento postup opakujte do té doby, dokud plevel boj neprohraje.

Starý dobrý ocet

Už naše babičky věděly, že je ocet dokonalým likvidátorem nežádoucích porostů. Nahraďte jím dnes tolik nabízené pesticidy a herbicidy. Ocet je účinný, ekologický a levný. Můžete ho aplikovat na plevel pomocí postřikovače.

5 až 10% roztok octa dokáže hubit plevel v průběhu prvních dvou týdnu po jeho vyrašení a umí zlikvidovat 80 % až 100 % druhů plevelů. Pokud chcete „přitvrdit“, přidejte do octa pár hoblinek nastrouhaného mýdla nebo pár kapek prostředku na mytí nádobí.

Sůl nad zlato

S plevely si velice dobře poradí i kuchyňská sůl, ale ještě účinnější je sůl epsomská. Lze ji nasypat přímo na nežádoucí rostliny, nebo si můžete vyrobit solný roztok. Smíchejte sůl s vodou v poměru 1:3. Sůl lze také zkombinovat s octem. Ve 2 šálcích octa rozpusťte 2 polévkové lžíce soli, směs trochu ohřejte a pomocí postřikovače aplikujte.

Plevel alkoholu neholduje

K hubení plevele můžete využít i silný alkohol. Dokáže dokonale zlikvidovat kořenový systém plevele i u agresivnějších druhů. V principu rostlinu dehydratuje. Do ½ l vody vlijte 1 velkého panáka dostupného alkoholu, řádně promíchejte a směs pravidelně aplikujte.

Související články

Zdroje: www.prozeny.cz, www.receptyprimanapadu.cz, www.abecedazahrady.dama.cz