Vosí bodnutí je bolestivé, místo vpichu svědí a otéká. Máte-li v rodině alergika, je situace ještě vážnější, reakce na žihadlo jsou často dramatičtější a v některých případech ohrožuje i život postižené osoby. Využijte některý z účinných a levných triků, které vosy odpudí z vaší blízkosti. Nebo na ně nastražte jednoduchou a účinnou past.

Léto bez žihadla

K letní pohodě patří posezení na zahradě, studený nápoj a nějaká dobrota k tomu. Sladké limonády a ovoce, ale i pochoutky z grilu přilákají někdy i nezvané návštěvníky, mimo jiné otravné vosy. Proto nenechávejte na stole nezakryté džbánky se sladkým nápojem, použité sklenice co nejdříve uklízejte a všechno jídlo schovejte do uzavíratelných nádob, pod poklop nebo síťku proti hmyzu. Vše co na stole zbylo odneste, nenechávejte zbytky na talíři a umyjte stůl. Než něco vložíte do úst, vždycky sousto zkontrolujte. Vosy jsou tak drzé, že klidně začnou ochutnávat šunku z chlebíčku, který držíte v ruce. Pozornost věnujte také nápojům, zbloudilou vosu v tmavé lahvi s pivem snadno přehlédnete. Když už se dotěrný hmyz na zahrádce objeví, snažte se zachovat klid a neodhánět je máváním a poskakováním. Vosu takovým chováním spíš podráždíte. Nevšímejte si jí a ona za chvilku odletí.

Mírumilovné řešení

Pro větší klid a pohodu lze na zahrádku a do blízkosti jídelního stolu umístit odpuzovače na vosy. Využít se dají samozřejmě nejrůznější chemické prostředky, vystačíte si ale i s čistě přírodními produkty, které vosám nevoní. Připravte si menší dřívka, například od nanuků. Navlhčete je vodou a potřete pálivým kořením nebo rozmělněným česnekem. Dřívka rozvěste na stromy a keře. Proti vosám skvěle zabírají i další přírodní prostředky. Nejen proti vosám, ale i proti dalším druhům otravného hmyzu zabere miska s hřebíčkovým olejem. Dejte do malého hrnce pět lžic oleje a dvacet kusů hřebíčku, zahřejte. Misku s vychladlým olejem pak položte na stůl nebo na okno, prostě všude, kudy se hmyz do vaší blízkosti dostává. Podobné odpuzovadlo vyrobíte i pouhým vylouhováním hřebíčku ve vodě. V létě ale takový přípravek rychleji vysychá, proto musíte vodu průběžně dolévat. Dobře funguje i aroma lampa s citronelovým olejem či citrónová svíčka, nastrouhaná kůra z citrónu promíchaná s nadrceným hřebíčkem nebo celý citrón propíchaný hřebíčkem. Vosy odežene i intenzivní aroma bazalky, stačí ji vysázet na záhony nebo umístit v květináči na stůl.

Osvědčená past

Vyřešit problémy s vosami pomůže i domácí lapač vos. Vyrobíte ho rychle a levně z věcí, které najdete doma. Potřebujete pouze prázdnou plastovou lahev, ostrý nůž, kancelářskou sešívačku nebo izolepu. Horní třetinu lahve opatrně odřízněte, otočte a zasuňte hrdlem napřed zpět do lahve. Pomocí svorek nebo izolepy obě části spojte. Podobnou past vyrobíte i ze dvou či více lahví, z jedné uříznete vrchní část, do boku druhé vyrobte otvor a připevněte. Dovnitř pasti nalijte vhodné lákadlo, velmi dobře funguje roztok vody, cukru a octa, zbytky limonády nebo voda s trochou marmelády. Past nechte stát třeba na parapetu nebo pod stromem v zahradě. Hotový lapač ještě můžete doplnit o dva otvory, kterými protáhnete provázek. Díky tomu ho pak lze pověsit kdekoli na okno nebo na větve. Jednou, dvakrát za týden past zkontrolujte, vyčistěte od uhynulých vos a znovu naplňte něčím lákavým.