Zdroje: www.nasezahrada.com, www.prozeny.cz

Červená řepa nesmí chybět

Červená řepa je báječná zelenina, která se opět vrací do českého jídelníčku, a to v novém kabátě, nejen jako naložená ve sladkokyselém nálevu. Řepa je nejen zdravá, ale lze ji také připravit mnoha způsoby. Začít můžete obyčejnou šťávou, použijte ji do salátu, dipů nebo ji pečte. Dělají se z ní však také polévky či omáčky. Jednoduše má řadu využití v kuchyni, ale pokud se vám urodilo, a i když vám velmi chutná, určitě to neznamená, že teď budete mít obden nějaké chutné sytě růžové až purpurové jídlo, což je pro zpracování řepy typické.

Jak připravit řepu na skladování

Aby se dala řepa dobře a dlouho skladovat skliďte ji ještě před mrazíky. Nať se neodstraňuje nůžkami nebo nožem, ale vykroucením. Buďte však opatrní, abyste nepoškodili podzemní část.

Pokud rádi experimentujete, nevyhazujte ani ukroucené listy. I když je většina lidí hází na kompost, lehce nasládlé listy je možné konzumovat jen omyté čerstvé, pokapané octem či olivovým olejem, ale také je můžete zpracovat. Listy řepy lze použít na špenát, saláty i polévky nebo také jako velice chutné pesto. Na to nezapomínejte ani u dalších druhů zelenin, často je zelená část opomíjena, a to je trochu škoda.

Skladování červené řepy

Abyste mohli řepu kvalitně uskladnit, vyberte spíš větší, nepoškozené a suché kusy. Pro dlouhé uskladnění v nejlepších možných podmínkách budete potřebovat tmavý sklep s velmi nízkou, ale ne mrazivou teplotou. Nejlepší teplota je těsně nad bodem mrazu, tj +0,5 °C a ocení i vysokou vlhkost vzduchu, t.j. až mezi 80 a 95 procenty.

Bulvy potřebují prostor, nevyhovuje jim, když se dotýkají. Nejlepší je usadit je do nádoby s pískem. Řepu je nutné občas zkontrolovat, a přesto že je množné, aby vydržela i déle, obvykle se ji daří uchovat tři až čtyři měsíce. Problematický je totiž konec zimy, kdy začnou teploty stoupat.

Související články