V obchodech je sice česnek k dostání po celý rok, ale ruku na srdce, český česnek se s tím zahraničním srovnat nedá. Česnek ze zahrádky, nebo přímo od lokálního pěstitele, je takové malé bohatství, které využijete nejen v kuchyni při přípravě pokrmů, ale i v případě, že vás skolí podzimní neduhy. Jak takový česnek skladovat? Tady jsou rady zkušené pěstitelky.
Možností, jak česnek skladovat, je více a každý využívá tu svou osvědčenou. Jak skladuje česnek zkušená pěstitelka, se můžete podívat ve videu na YouTube, na kanále Česká potravina CZ:
Základem je chlad a tma. Pokud zajistíte tyto dvě podmínky, nemusíte se bát, že vám česnek začne za pár týdnů plesnivět a skončí v koši.
Náchylný poklad
Přestože je česnek léčivým králem mezi zeleninovými kolegy, jedná se o zeleninu poměrně choulostivou na podmínky, ve kterých jej skladujete. Často podlehne hnilobě nebo napadení plísní a to je škoda. Přitom není zcela těžké mu poskytnout vhodné podmínky pro přezimování. Pokud hledáte vhodné místo pro uskladnění česneku, zaměřte se na to, které je dobře odvětrávané a chladnější. Na takovém místě je ideální jej svázat do copů a zavěsit ke stropu.
Ošatka mu sluší
Nemáte-li možnost jej nikam zavěsit, připravte si papírový sáček nebo proutěnou ošatku a česnek do nich naskládejte. Místo volte stejně, pamatujte – chladno, tma a větrání. Mezi nejvhodnější místnosti patří spíže, zimní zahrady, ale i garáže. Někteří dokonce využívají panelákový balkon.
Do mrazáku
Pokud ale takové místo nemáte, nezoufejte. Tedy máte-li dostatek místa v mrazáku. Klidně si česnek vypěstujte, nebo kupte a uchovejte je jednoduchým způsobem. Zamrazte jej! Nejlepší je mu vyhradit samostatný šuplík, přece jen je česnekové aroma velmi pronikavé, takže skladovat jej s ovocnými zásobami by příliš parády nepřineslo.
Česnek oloupejte na jednotlivé stroužky a rozdělte do několika sáčků. Ty pak zamrazte. Ulomit si pak můžete stroužky česneku pokaždé, když je budete potřebovat. S mraženým česnekem nakládejte při vaření stejně jako s čerstvým. Jen jen nechte pár minut povolit.
Na ledničku zapomeňte
Jestli vás napadlo skladovat česnek v ledničce, tak vás musíme zklamat. Není to dobrý nápad. Je tam sice tma a chladno, nicméně je tam vlhko a česnek v ledničce kvůli vysoké vlhkosti začne poměrně rychle klíčit, což vede ke znehodnocení česnekových paliček. Za vyzkoušení spíš stojí naložení česneku do octa nebo výroba česnekového oleje.
Související články
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.jahodarnabrozany.cz