Zdroje: toprecepty.cz, bydletsnadno.cz, recepty.cz

Česnek se právem řadí mezi superpotraviny. Je skvělým přírodním antibiotikem, podporuje obranyschopnost lidského organismu a navíc skvěle chutná. V kuchyni má proto širokou škálu využití a obejít se bez něj při vaření zvládne asi jen málokdo. Spousta lidí se tak každoročně pouští do pěstování domácího česneku, který je přece jen mnohem lepší než česnek z obchodu. Bohužel se ale nezřídka stává, že se česnek krátce po sklizni kazí.

Sušení česneku

Drahocenný podomácku vypěstovaný česnek je třeba dobře uskladnit, aby vydržel co možná nejdéle a vaše úroda nepřišla vniveč. V první řadě je třeba čerstvý česnek dobře usušit. Celý česnek i s natí k sobě po deseti až patnácti kusech svažte a společně je pověste na místo, kde dobře proudí vzduch, avšak kam nesvítí slunce. Přímé sluneční záření totiž česneku rozhodně neprospívá a má neblahý dopad na jeho chuť. Doba, po kterou česnek schne, činí zhruba jeden měsíc. Následně je třeba jej správně uskladnit.

Jak uskladnit česnek

Jakmile je česnek dobře vysušený, zkrátíme nať zhruba na pět centimetrů, odstřihneme kořínky a zbavíme palice veškerých nečistot, hlavně pak hlíny. Následně můžeme česnek uskladnit. Spousta lidí jej uchovává jen tak v kuchyni, například v šuplíku nebo v kuchyňské skřínce. To ale česneku zrovna nesvědčí. Potřebuje totiž tmavé, suché a hlavně chladnější místo. V ideálním případě jej tedy skladujte ve sklepě nahoře u schodů.

Teplota místa, na kterém je česnek uložen, by se měla pohybovat mezi 13 až 18 °C. Česnek uchovávejte v proutěném koši, anebo například v papírovém pytli, aby mezi palicemi mohl stále proudit vzduch.

Česnek do lednice nepatří

Snad nejčastější chybou, které se spousta lidí dopouští, je, že česnek skladují v chladničce v dobré víře, že takto vydrží palice čerstvé co možná nejdéle. Jenže v lednici je poměrně dost vlhko, kvůli čemuž česnek naopak začíná hnít mnohem rychleji. Stejně tak mu v chladničce hrozí podstatně větší riziko napadení plísněmi.

Konzervace česneku

Ve správných podmínkách vám česnek vydrží čerstvý i po dobu několika dlouhých měsíců. Jakmile si ale začnete všímat, že se jeho kvalita zhoršuje, můžete jeho životnost prodloužit konzervací. Nejjednodušší je všechen česnek oloupat, vložit do plastového sáčku a dát jej zamrazit. Můžete ho ale také například naložit do oleje anebo z něj udělat skvělou česnekovou pastu.