Trvanlivost skladované cibule není výsadou pouze některých odrůd, jak se někdy pěstitelé domnívají. Při správném postupu uspějete u všech. Postupujte krok za krokem:
- Rostliny vytrhejte a rozložte volně na záhon, kde je nechte asi týden zatáhnout. Případný déšť rostlinám nevadí.
- Po zatažení a dostatečném zavadnutí natě je po 5 až 10 (podle velikosti) svažte do svazků. Ty zavěste na místa pod střechou, kam neprší, ale kde volně proudí vzduch. Vhodný je stín až polostín, cibule se rozhodně nevyplatí sušit na prudkém slunci, protože může dojít k jejich popálení.
- Rostliny ponechte ve svazcích zavěšené až do okamžiku úplného uschnutí natě, kdy už jednotlivé cibule ze svazku často vypadávají.
- Uschlou nať lze velmi dobře odstranit rukou, tento způsob je rozhodně vhodnější než nať odřezávat nožem. Vyplatí se také odstranit vrchní slupku, která se sušením sama uvolňuje.
Umíte vázat cibuli do copů? Ukáže vám to Karel Pařenice na svém kanálu na YouTube. Podívejte se na jeho video:
Pečlivá kontrola
Takto připravené cibule uložte ve slabých vrstvách do lísek. Skladovací prostor by měl být vzdušný a suchý. Ve vlhku cibule začíná pouštět kořeny a je napadána houbovými chorobami. Zdravotní stav rostlin kontrolujte již při sklizni. Ty, které nesou známky napadení houbovými chorobami či škůdci, je nutné vytřídit a rychle spotřebovat.
Nebezpeční škůdci
Především je třeba věnovat pozornost rostlinám napadeným vrtalkou pórovou – právě tento škůdce se v posledních letech značně rozšiřuje. Napadené rostliny již během vývoje zakrňují, dochází k deformaci listů, mnohdy až k praskání cibulí. Přítomnost škůdce bezpečně poznáte podle přítomnosti dohněda zbarvených soudečkovitých kukel, které se nachází mezi suknicemi cibule.
Nezapomínejte proto zlikvidovat veškeré posklizňové zbytky. Druhá generace tohoto škůdce na sklonku léta napadá pórek a způsobuje na něm neméně závažné škody. Dalším škůdcem, se kterým se můžete setkat během sklizně, je háďátko zhoubné. Při přemnožení dokáže poškodit především podpučí cibule. Ta pak praská, předčasně zahnívá a je nevhodná pro skladování.
Spěch se nevyplácí
Pokud cibuli sklidíte již v době, kdy je nať ještě vzpřímená a sytě zelená, velmi brzy po sklizni se setkáte s krčkovou hnilobou – cibule rychle zahnívá a stává se nepoživatelnou. Této hnilobě předejdete správným způsobem sklizně i sušení, skladováním v suchém prostoru a odstraňováním napadených cibulí během skladování.
Související články
Zdroj: časopis Receptář