Pestrá dýňová kuchyně

Existuje celá řada výborných receptů na přípravu dýní, které uchvátí i velké nedůvěřivce, doslova lahůdkou ovšem je krémová dýňová polévka, hitem letošního podzimu je krémová polévka z dýně hokaidó s kokosovým mlékem. Na kostičky pokrájenou dýni jednoduše uvaříme v drůbežím vývaru, rozmixujeme, doplníme kokosovým mlékem a kari kořením.

Připravit lze i omáčku a velmi chutná jsou zapékaná jídla, zeleninové směsi, úchvatný dýňový koláč nebo jen pečené plátky.

Dýňové plátky předčí smažené brambůrky

Příprava pečených plátků je jednoduchá. Dýně pouze rozkrájíme na asi půlcentimetrové plátky, plech lehce potřeme rostlinným olejem, položíme na něj připravené plátky a jemně je posypeme mletým zázvorem. Pečeme je při 150 °C do změknutí, nezapomeneme je občas kontrolovat a otočit a po vyndání z trouby je ještě lehce potřeme sójovou omáčkou. Výsledek předčí chutí i bramborové chipsy, plátky můžeme jíst samotné, nebo si je namáčet do jogurtového, sýrového nebo rajčatového dipu.

Vlastní dýňová semínka

Z dýní je možné zužitkovat i zralá semínka bohatá na zinek a další prospěšné látky. Musíme je oprat, usušit, lehce nasolit a upéci v troubě stejně jako plátky. Vydrží dlouho a jsou lepší než jakákoliv jiná kupovaná.