Dýně vydrží neuvěřitelně dlouho

Dekorace, ale také polévky a dýňové zelí zaplavují domácnosti i prodejny. Dýně jsou nejen pěknou a chutnou zeleninou, jsou také ideálními plody ke skladování. Pokud je necháte správně dozrát a umíte je i sklidit, můžete se těšit z mnoha dýňových dobrot během celého podzimu, ale i zimy až dlouho do jara.

Předejděte hnilobě už na záhonu

Tak jak je to i dalších plodů, které rostou na zemi, dozrávající dýně je vhodné podložit. Může postačit lepenka, noviny nebo jen kus materiálu, který plod oddělí od hlíny a přílišné vlhkosti.

Skladování dýní je o správném načasování

Dýně je potřeba sklidit před prvními mrazy, takže u nás už by měly být všechny dýně doma. Dobře uzrálá dýně je taková, které již zasychá stopka. Můžete se ale rozhodnout sklidit i dříve a nečekat na poslední možný okamžik. Zralé dýně vydrží delší skladování, takž záleží jen na vás, co s vaší sklizní plánujete.

Sklízení dýní před vyzráním

Jestliže se rozhodnete sklidit dýni před zaschnutím stopky, ustřihněte ji tak, aby její stonek tvořil písmeno „T“. To znamená, že jí ponecháte stonek a krátkou část hlavního šlahounu, ze kterého stonek vyrůstal. Alespoň takto doporučují sklidit dýni britští zahradníci.

Skladujte dýně doma i ve sklepě

Dýně, které stopka nestihla zaschnout a ulomila se, není nejvhodnější k dlouhému skladování. Ulomený stonek začne často plesnivět, a to je začátek konce. Během skladování budou plody dál tvrdnout, a to především, pokud je budete mít v pokojové teplotě. Ideálními podmínkami uskladnění je sucho a deset až patnáct stupňů Celsia.

Dýně vydrží i pár dnů v lednici

Rozkrojili jste dýni a teď nevíte co s ní? Jestliže vám kousek dýně zbylo a nemůže ji tepelně zpracovat, uskladněte ji v lednici. Tam vydrží tři až pět dnů a vy budete mít čas vymyslet, co dobrého z ní uvaříte. Pokud ale umíte výbornou polévku, jakou dělá má kamarádka, nikdy vám žádná dýně nezbude, i kdybyste měli prasknout.

Zdroje: https://www.express.co.uk, https://www.ceskestavby.cz