Léto začíná a s ním i první levandule. Můžete ji vidět ve fialových trsech na zahradách, terasách nebo alespoň v květináčích za oknem. Ti, kteří nemají ani jedno, si mohou svou kytičku levandule nasbírat na levandulových farmách či polích, kde teď začíná samosběr a potrvá až do srpna. Více informací najdete zde.

Voňavý zážitek

Natrhat si plnou náruč voňavých květů je obrovský zážitek. Ale pozor – s levandulí to není totéž, co s jahodami, které si můžete nasbírat, kdykoliv jsou zralé. Bylinka má svá různá stádia květenství, která výrazně ovlivňují její vlastnosti. Proto odborníci doporučují, abyste si načasovali sklizeň podle toho, jak pak chcete levandulové kvítky využít. Nevíte, jak na to? Tady je malé vodítko:

Toužíte po sáčcích a paličkách do prádla?

Na to se nejvíce hodí levandule, která není úplně rozvitá a díky tomu si uchovává svoje aroma. Abyste jí nasbírali musíte vyrazit právě teď! Pokud sběr levandule budete odkládat „na potom“ docílíte jen toho, že pak bylinka pokvete a bude vám prakticky k ničemu.Rozkvetlá levandule totiž rychle bledne a opadává. A to ke svému záměru dvakrát nepotřebujete. Tak šup pro košík, nůžky a hurá na lov!

Chcete vyrobit levandulový olej?

Levandulový olej byl vždycky úlevou pro tělo i duši. Na jeho výrobu byly paradoxně používány už odkvétající rostlinky, které se sklízí koncem levandulové sezóny, tedy ve druhé polovině července. Jak si ho připravíte? Květy nastřihejte na drobné kousky, vhoďte do oleje a zahřejte pod bod varu. Nechte vychladnout, olej sceďte, nadávkujte do lahviček (nejlépe z tmavého skla) a uložte na chladné a tmavé místo. Vydrží vám tam 9 měsíců.

Voňavé květy na sirup

Levandulové květy jsou plné sladkého nektaru. Využijte toho a vyrazte pro levanduli začátkem července, kdy je v plném květu. Doma si pak z ní můžete vyčarovat sladký sirup.

Jak na to? 45 stonků rozkvetlé levandule položte stranou, aby trochu zvadly. Pak je nasypte do hrnce společně s 3 pokrájenými citrony a 1 litrem vody. Směs přiveďte k varu a poté ji odstavte stranou a nechte 24 hodin louhovat. Pak sceďte a do tekutiny přidejte 2 litry vody, 700 g cukru a znovu přiveďte k varu. Hotový sirup nalijte do lahví a zavíčkujte. V lednici vám vydrží nějaký ten pátek. Použít ho můžete jako klasickou šťávu s vodou nebo coby přísadu do míchaných nápojů.


Suchá rostlinka na pěstování

Kdo by nechtěl mít na zahradě levanduli. Pokud si chcete vypěstovat vlastní ze semínek levandule, je potřeba nechat bylinku odkvést. To, že se v rostlince už nachází semena, poznáte podle zvuku, když s bylinkou zatřesete. Pak stačí semínka posbírat, vysypat do substrátu (klidně můžete i větší množství, protože tím jen zvýšíte šanci, že se „chytnou“), zahrnout mělce zeminou a zavlažit rozprašovačem. Jemná sprška z rozprašovače je podle odborníků lepší než klasická konev, která vydává příliš silný proud vody a semínka by se mohla vyplavit.

Pozor!

Některé druhy levandule, například Levandule Grosso neboli lavandin se nemnoží semínky, ale řízkováním!


Zdroje: www.zavunilevandule.cz, zahradkaruvrok.cz