Zdroje: cs.wikipedia.org, www.sportuj.com

Všechno skliďte!

Máte rakytník na zahradě? Jak na to, abyste se nepopíchali o jeho ostré jehlice a práce netrvala věčnost? Krásně žlutooranžové plody plné vitaminů i minerálů je nelepší sklidit na podzim, aby nepřezrály. Lze z nich doma připravit řadu produktů nejen chutných, ale také léčivých. Jejich sílu a kyselou chuť si však můžete vychutnat až po sklizni, která však může být překvapivě náročná.

I když denní dávku vitaminu C pokryje jediný plod rakytníku a také na výrobu octa či medu není třeba veliké množství, když už je možnost sklidit, udělejte to pořádně. Rakytník se do zásoby vždycky hodí. Síly tohoto významného ovoce pak využijete i po zbytek roku.

Sklizeň rakytníku je díky česáčku neobyčejně snadná

Česáček si vyrobíte jednoduše z dostatečně pevného drátu obtočením okolo rukojeti smetáku nebo kulaté tuby či lahvičky. Tím pak snadno stáhnete plody rakytníku z větviček. Pokud navíc ještě navléknete nástroj na provázek nebo gumičku, bude se vždy houpat přímo pod vaší dlaní a nikde jej nezapomenete. I když existují i beztrnné druhy, většina rakytníků je trnitá, a proto používejte vždy rukavice.

Očesání zmrzlých plodů rakytníku

Jak na to, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Můžete se také dočíst, že je možné počkat do zimy a sbírat až přemrzlé plody. V našich podmínkách se tento způsob nedoporučuje, protože dojde k přezrání. Můžete však použít podobný přístup. Tenké větve rakytníku ostříhejte i s plody a zmrazte. Druhý den ještě zmrzlými větévkami několikrát uhoďte do připraveného tácu nebo o dno krabice. Zmrzlé plody po několika těchto pokusech samy opadají.

Dejte si však pozor na to, abyste keř neponičili. Maximálně zkracujte větve jen o jednu třetinu. Když už máte doma celé větve, pamatujte, že i listy rakytníku jsou použitelné, a to především na čaj proti rýmě, při vysokém krevním tlaku, diabetu nebo onemocnění jater.

Související články