Spotřebu vody pomohou snížit nádrže i jezírka

Dešťová voda by neměla jen zalít zahradu a odtéct. Právě zadržení dešťovky je pro snížení spotřeby vody zásadní, a proto nešetřete na nádobách k jejímu zachycení. Ne každý si přeje na zahradě jezírko, nicméně i to je vhodným způsobem, jak vodu shromažďovat, a navíc vytvoří mikroklima, které rostlinám v okolí prospěje. Nechcete-li jezírko nebo máte prostě málo místa, pak rozmístěte pod rostliny na různá místa v zahradě misky, které pomohou udržet aspoň male množství vody a odpařování vody zvýší vzdušnou vlhkost.

Zařiďte, aby trávník spotřeboval méně vody

Trávník je obrovským žroutem vody, a především v období sucha velmi trpí. Pokud je to možné, nechejte v méně frekventovaných místech růst trávu na vysoko jako louku, kterou je nutné posekat jen několikrát za léto. Tam, kde je třeba krátký trávník, zvažte, na jakou výšku ho sekat. I několik centimetrů navíc dává možnost trávníku lépe hospodařit s vodou. Tento trend se začíná používat čím dál častěji a stačí, když při sekání zvednete nože sekačky jen o kousek. Každá pojízdná sekačka má možnost aretace na vyšší sečení.

Pro snížení spotřeby vody je důležitá půda

Kvalita půdy je pro zadržení vody nesmírně důležitá. Kompost se do půdy přimíchává nejen pro živiny, ale také pro lepší texturu i udržení vláhy v půdě. Organické zbytky jsou pro kvalitu půdy nesmírně důležité a chcete-li vodu udržet, a navíc i méně plít záhony, pak rozhodně zvolte pokryv půdy rostlinami nebo organický mulč.

Snižte spotřebu plánováním výsadby

Pro snížení spotřeby vody je také důležité, co a kam zasadíte. Nebojujte zbytečně s přírodou, vysazujte především rostliny vhodné do našeho klimatu a půdních podmínek. Zároveň je vhodné sesazovat k sobě druhy, které mají podobné potřeby.

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, www.idnes.cz