Zdroj: www.express.co.uk, www.drevostavitel.cz, www.idnes.cz, www.novinky.cz

Plevel jsou často léčivé rostlinky jako je pampeliška, jitrocel, sedmikráska, jetel, řebříček a další, které se velmi snadno množí a rozrůstají se. Vytěsňují trávu, jsou odolné a velmi snadno se adaptují na kosení. Proto mohou postupem času na vašem „greenu" převažovat a kazit tak estetický dojem. Po jejich odstranění také vznikají lysiny, jež nemusí zarůst několik měsíců. Podle zkušených zahradníků existuje šest klíčových způsobů, které zastaví růst plevele a napraví tak zničený trávník.

Jak spravit zničený trávník?

Mezi ně patří hnojení, provzdušňování a vertikutace, manuální práce s vytrhávačem plevele, hrabání a speciální sekání sekačkou. Pojďme se na jednotlivé tipy podívat podrobněji.

Hnojení trávníku

Pravidelné hnojení zaručí, že trávník bude míst dostatek živin, zvýší se jeho odolnost vůči chorobám, suchu nebo zimnímu vymrzání, bude se lépe regenerovat a zesílí se mu kořenový systém. Proto by hnojivo mělo obsahovat dusík, draslík, fosfor, hořčík, vápník a síru. Kromě průmyslových kombinovaných hnojiv můžete na trávník aplikovat přírodní prostředky jako například močovinu nebo kompost. Poslední dobou jsou populární také ekologická hnojiva a výtažky z mořských řas podporující růst kořenů a symbiózu trav a hub. Kdy hnojit?

První hnojení by mělo proběhnout na jaře v dubnu, druhé v červnu, další v září a poslední na konci října. Startovací hnojivo na jaře a v létě by mělo být komplexnější a mělo by se skládat převážně z dusíku, fosforu, hořčíku a draslíku. Podzimní hnojení vyžaduje hodně draslíku, jež zvýší odolnost trávy proti vymrzání.

Provzdušňování a vertikutace trávníku

Při vertikutaci jsou nože umístěné svisle a prořezávají travní drn. To pomáhá k houstnutí trávníku, ale především k provzdušnění celého zeleného koberce. Ke kořenům se tak lépe dostanou živiny a vláha. A jak vertikutace pomáhá proti plevelům? Pomocí pružin, jež vyčesávají travní plsť a zbytky invazivních rostlin. Vertikutace se provádí na jaře a na podzim. Tráva by neměla být ani moc vlhká ani moc suchá a nemělo by na ni svítit přímé slunce. Také by měla být po prvním posekání.

Vytrhávač plevele

Nyní přijde na řadu opravdu manuální práce a to odplevelení pomocí vytrhávače plevele nebo lopatky, motyčky a hrábí. Cílem je totiž odstranit nežádoucí rostlinu i s jejím kořenem. Pokud se nechcete ohýbat k zemi, pořiďte si vytrhávač plevele. Má delší násadu zakončenou trojicí „prstů”, které se zapíchnou do země v místě rostliny. Hroty ji obklopí, sevřou a pak ji stačí vytáhnout i s kořeny. Jamky po zbytku rostliny vypadají nevzhledně. Proto trávník lehce pohrabejte, pohnojte a zalijte. Během několika dnů by se měla rána zacelit a zregenerovat. Pokud se tak nestane, nasypte na lysinu travní směs.

Hrabání

Hrabání je důležitá činnost. Odstraní se tím zbytky lístečků, větví a trávník se lehce provzdušní. Používejte železné hrábě se ohnutými konci, jež se lehce zabodávají do zeminy. Půda tak bude lépe propouštět vzduch, vodu a živiny.

Jak sekat sekačkou

Sekání trávníku je jedna z méně oblíbených činností. Zaručuje však, že bude vypadat upraveně a nezabydlí se v něm nežádoucí plevele. Nesekejte ho ale příliš nízko, můžete ho oslabit, a tím pádem bude náchylnější k zarůstání invazivními rostlinami.