Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, www.ceskestavby.cz, primanapady.cz

Hojně se využívá do květinových aranží, ale jako pokojová květina nám z domácností téměř vymizel. Původ má v Jižní Americe a existuje velké množství druhů (cca 300). Může nám obstarat vizuální nebo gurmánské blaho. Jejich pěstování není náročné, hravě to zvládne i úplný začátečník.

Asparágus potřebuje dost místa

První o čem musíte přemýšlet je, kam ho dáte. Potřebuje dost místa, nebude to žádný mrňavec. Najděte mu světlé místo bez slunečních paprsků, aby rostlině nezežloutly listy.

V létě ho nejlépe uchovávejte při stabilní teplotě 20-21°C a v zimě máte velký výběr mezi 10-17 stupni (proto nám doma zdechnul).

Tato pokojová rostlina potřebuje pravidelnou zálivku. Nejvíce vody vyžaduje od jara do podzimu, nenechte substrát vyschnout, zalévejte každý den nebo obden. Naopak v zimě můžete sečkat do vyschnutí zeminy a poté zalít.

Přihnojovat lze přípravkem na zelené rostliny. V létě klidně jednou týdně, v zimě jednou do měsíce.

Jak poznáte, že je asparágus „smutný“?

  • Osychají konce listů - s největší pravděpodobností má rostlina nedostatek vláhy nebo nízkou vzdušnou vlhkost.
  • Žloutnutí listů – buď je asparágus přelitý nebo naopak má vláhy málo (já vím, rada nic moc). Pozor i na přímé slunce, může drobné lístky popálit.
  • Dlouhé, ale řídké větvičky – rostlina nemá dost světla

Znáte pojem „kokedama“? Pokud ne, pokusím se vám ho přiblížit!

Tento velmi zajímavý způsob pěstování rostlin je inspirovaný japonskými bonsajemi. V překladu znamená „mechová koule“. Rostlina je umístěna v kulatém balu zeminy, který je obalený mechem. Dají se postavit na talířek, do kamínků, ale lze ho pověsit i do prostoru. Pokud vás tato koule zaujala, můžete si kokedamu s asparágusem rovnou zakoupit hotovou nebo si jí můžete zkusit vytvořit doma (budete se možná trochu vztekat, ale o to víc budete mít radost ze zdárného dokončení).