Levandule se střihá několikrát do roka. Poprvé na jaře, podruhé v letních měsících a naposledy na podzim, když už její sezóna končí. Řez je pro tenhle kvetoucí polokeř velmi důležitý, protože podporuje jeho růst, tvar, hustotu i květenství. Provádí se už při vysazování mladých rostlin a pak pravidelně v předpokládaných obdobích. Když se budete o levanduli správně starat, vydrží vám i dvacet let!


Pravidla řezu levandule

Nemusíte mít strach, péče o tuhle léčivku vám ruce neutrhne. Stačí, když levanduli vysadíte na slunném stanovišti, dopřejte ji propustnou (ideálně hlinito-písčitou) půdu. A běžnou zálivku. Zásadní je i podzimní řez, který rozhodne, jestli rostlinka bude mrazuvzdorná a přežije i tuhou zimu. Nevíte, jak se zastřiháváním rostlinky začít? Přinášíme malý manuál řezu levandule.

Jarní řez (březen – duben)


Provádí se v době, kdy se levandule po dlouhé zimě začíná probouzet k životu. Spousta nezkušených pěstitelů ale s úkonem váhá. Patříte mezi ně? Pak pro vás máme malý tip. Rozhrňte levanduli. Vidíte na ní drobné pupeny a rašící lístky? Právě je ideální doba na řez! Úkon si načasujte na dobu, kdy už nehrozí ranní mrazíky, abyste rostlinku zbytečně neohrozili. Při stříhání buďte opatrní obzvlášť u starších rostlin, které jsou zespodu už dřevnaté. Pokud byste je střihli příliš hluboko, znamenalo by to pro levanduli možný rozsudek smrti. Proto k „levandulovým veteránům“ přistupujte s něhou a respektem. Zkracujte je maximálně jen o třetinu jejich délky!

Doporučujeme:

Při řezu vždycky ponechte tu část rostliny, která má na sobě pupeny! U mladších kytiček, které ještě nejsou dřevnaté, si můžete dovolit hlubší řez. Ale zase to s ním moc nepřehánějte! Seříznutá rostlinka by měla mít výšku alespoň 8 až 10 centimetrů a na každém stonku minimálně 3 až 4 pupeny. Při řezu nezapomeňte odstranit i všechny zmrzlé a uschlé části. Levanduli se odlehčí a bude krásně kvést.

Letní řez: červenec až srpen

Druhé zkracování přichází v době, kdy levandule kvete. Součástí tohoto rituálu je i řez kytiček do vázy, kdy jsou nejlepší polorozvité květy. Pokud chcete levanduli sušit jako léčivku, počkejte si, až plně rozkvete. V případě, že chcete mít bylinku jen jako okrasu na zahradě, počkejte s řezem do odkvětu.

Doporučujeme:

Pokud se chystáte na řez v době květu levandule, nasměrujte ho na červenec až srpen. Řežte citlivě, pouze kvetoucí stonky. Je totiž možné, že levandule stihne ještě jednou vykvést.

Podzimní řez: Srpen až září

Levanduli před zimou dopřejte hezký kulatý sestřih. Postupujte tak, že odstraníte suché části rostliny a starší větvičky zkrátíte až o 1/3 délky. Z levandulových keříků tvarujte hezké „bochánky“ a zbytečně nezasahujte do dřevnaté části rostliny.

Doporučujeme:

U mladších léčivek si můžete dovolit razantnější zkrácení, ale dbejte na to, aby zbytek rostliny měl výšku 8 až 10 centimetrů.

Jak můžete využít levanduli:

- Na kořenění jídel a dezertů. Je skvělá do těst, sušenek, ale i smetanových krémů.

- Čaj z levandule vám uleví při bolesti hlavy.

- Levandulový cukr vám ochutí a provoní moučníky.

- Z levandulových klasů můžete vytvořit okrasný věnec na dveře.

- Sušené levandulové květy se hodí pro výrobu voňavých sáčků do prádla nebo větší polštářky pro nespavce.

Zdroje: www.ceskestavby.cz, www.abecedazahrady.dama.cz

Související články