Zdroje: zahradkarskaporadna.cz, bydleni.instory.cz

O živý plot se musíte umět starat

Klasický živý plot, který je tvořen jedním druhem dřevin je nutné upravovat do požadovaného úhledného tvaru. I když plot vytvarování částečně drží, pravidelnou údržbou mu vracíme ostřejší rysy, neboť větvičky stále narůstají do všech stran. I úprava živých plotů má svá pravidla. Znáte je? Nebo děláte také časté chyby v údržbě vašeho živého plotu? Péče o plot není nijak náročná, přesto tu a tam šlápneme vedle.

Jak stříhat živý plot?

Tři základní chyby spočívají především v tom kdy, jak často a čím ploty stříhat. Odpovědi se mohou různit. V závislosti na stavu, stáří dřevin i počasí se však může stát i taková obyčejná chybka velkým problémem. Nevystavujte plot větší zátěži než je třeba.

Kdy?

Stálezelené ploty jako jsou například ty ze zimostrázu čili buxusu, brslenů či hlohyně stačí stříhat jen jednou do roka. Většinou volíme jaro nebo podzim. Také ploty z jehličnanů jako je túje, tis, smrk, cypřišek či jalovce se stříhají jen jednou.

Opadavé dřeviny, mezi které patří ptačí zob, habr či buk se stříhají na jaře i na podzim. Kdy přesně, je otázkou názoru. Dá se říci, že konec února i březen a září jsou nejvhodnějším obdobím, kdy se řez dobře hojí, zasychá a nehrozí omrzání.

Léto a zima se pro střih nehodí. Obojí může plot nenávratně poškodit. Záleží však také na hloubce řezu. U vzrostlého dobře tvarovaného plotu, kde jen nutné odstranit jen vyčnívající větvě většinou nehrozí problémy, pokud nezasahujete hluboko do koruny plotu.

Hluboký zmlazovací řez vždy dobře naplánujete na nejlepší možné období podle konkrétního druhu dřeviny.

Jak?

Střih i u zdánlivě kolmých plotů se provádí alespoň pod mírným úhlem. Zhruba jako když píšeme písmeno A. Rozdíl mezi dolní a vrchní částí může být jen 20 cm (často je to však méně), i to bohatě postačí, aby měly i spodní větvičky dostatek světla. Střih lze provést takříkajíc od oka, ale mnohem lepší je natažení provázků, které alespoň přibližně vyznačí výšku a šířku plot.

Střih plotu jen ostrými nástroji

Nejen doba a intenzita jsou však chybami. Klasickou chybou je také volba nástrojů. Příliš malé či nepřiměřeně velké pomůcky vám práci zkomplikují, ale ve všech případech musejí být ostré.

Podle velikosti vašeho plotu můžete volit mezi zahradnickými nůžkami či teleskopickými nůžkami. Dnes je na trhu také množství nůžek na živé ploty s elektrickým, akumulátorovým či benzinovým pohonem. Jak už bylo řečeno, nástroje musí být v každém případě ostré, aby dřevinu co nejméně poškodili a ta se mohla dobře hojit.

Při práci nezapomeňte také na bezpečnost očí i rukou. Brýle nebo štít a rukavice jsou základními ochrannými prostředky.

Související články