Levandule nechybí snad na žádné zahrádce. Krásně vypadá, nádherně voní a hmyzí provoz na květech je podobný jako na D1, i když…to jsem nevybrala zrovna ideální dálnici, když se tam neustále stojí. Vůni i podobu květů si můžeme uchovat, pokud je sesbíráte ve správný čas.

Pro pestrost vaší zahrádky, či domova, si lze vybrat z velkého množství druhů levandulí. Některé zimu venku v našich podmínkách nepřežijí a jsou vhodné pouze do našich domovů. Ve venkovních prostorech vám přežije levandule lékařská a také odrůda lavandin. Mezi zahrádkáři je nejoblíbenější levandule lékařská, která má obrovské množství kultivarů. Kultivar, který sbírá všechna „NEJ“, se jmenuje Hidcote. Hustě roste, krásně voní a má neuvěřitelně intenzivní modro – fialovou barvu. Jestli spíš hledáte levanduli, která silně voní, sáhněte například po Aromatico Blue, Imperial Gem nebo Bleu Velours Charles.

Využití sušené levandule

Příprava levandulové koupele vás ve vaně skvěle zrelaxuje. Namíchejte levanduli s mořskou solí a nechte dva týdny odpočívat. Poté stačí dát do teplé vody 3 lžíce směsi.

Nemůžete večer zabrat? Udělejte si levandulový čaj, který by vám měl pomoci. Zalijte lžičku sušených květů vroucí vodou a nechte louhovat 5 minut.

Moly ve skříni chce málokdo, spíše nikdo. Pověste do šatní skříně buď celý usušený svazek, nebo květy dejte do látkového pytlíčku (tento způsob je praktičtější).

O levanduli se musíte starat

Abyste si ustřihli pěkný trs levandule na usušení, je potřeba se o rostlinu starat po celý rok.

Zcela zásadní je střih, ten hlavní se provádí na jaře a je při něm třeba šmiknout levanduli cca o jednu třetinu. V létě po odkvětu se levandule také trochu prostříhává. Pravidelný střih přispívá k růstu nových výhonků.

Ideální čas na sběr

Levandule kvete zhruba od půlky června do srpna. Pokochejte se tou nádherou ale jen chvilku, jinak prokaučujete dobu sklizně a máte po sušení. Stříhají se krátké stonky a květy nesmí být úplně rozvinuté. Vyrazte s nůžkami za slunného počasí, rostlina by neměla být vlhká, jinak hrozí riziko uhnití.

Jakmile budete mít vyhovující svazek, zarovnejte výhonky a omotejte gumičkou. Svazek musí být zagumičkovaný pevně.

Sušení levandule

1. Tmavá místnost – popřemýšlejte o tmavém větraném místě. Pokud budete sušit na světle, levandule vám vybledne a po její fialové barvě nebude ani vidu, ani slechu.

Zavěste svazek květy dolů. Připevnění záleží na vás. Někdo věsí na hřebíček nebo skobičku, lze pověsit i za trámy provázkem.

Sušení trvá dva až čtyři týdny, občasně svazky kontrolujte. Jestli budete drolit květy do pytlíčků, měly by lehce od stonků odpadávat.

2. Sušička – pokud máte sušičku ovoce, můžete do ní naskládat i levanduli. Teplota by neměla překročit 35 °C!

3. Na sluníčku – sklizenou levanduli vyskládejte na dřevo, protože je na sušení nejlepší. Vystavte na slunce. Je na vás, jestli vystavíte slunečním paprskům levanduli venku nebo uvnitř. Sluníčko sice proces sušení velmi urychlí, ale barva květů vybledne. Sušení tímto způsobem trvá cca jeden týden.

Zdroje: prima-receptar.cz, www.wikihow.cz, www.chytre-bydleni.cz