Zdroje: ostrava.rozhlas.cz, www.jakpestovat.cz, www.rady-navody.cz, www.foodabovegold.com

Rybíz

Rybíz patří mezi nejzdravější ovoce. Stačí, když si dáte 30 bobulek denně a máte doplněnou doporučenou denní dávku vitamínu C. Obsahuje také organické kyseliny, vitaminy skupiny B, vitamín A, kyselinu listovou, pektin a třísloviny. Je univerzální, takže vám bude chutnat jak syrový, tak i v koláčích, marmeládě, ovocných knedlících nebo i v tekutém stavu.

Mýty o česání rybízu

Ohledně česání rybízu existují různé fámy a mýty. Mezi nejrozšířenější patří ten, který doporučuje trhat celý střapec rybízu včetně stopky. Říká se, že pokud byste na keři stopku nechali, příští rok by na daném místě nové střapce plodů nevyrostly. Mnoho lidí tak ještě po sklizni chodí mezi keře a otrhávají zapomenuté stopky. Tuto práci si však můžete ušetřit. Stopky postupem času uschnou a opadají samy.

Jak uchovávat rybíz

Natrhaný rybíz se stopkou vydrží v lednici až dva týdny. Samotné kuličky zůstanou čerstvé cca dva dny. Otevřená rána totiž může začít kvasit nebo hnít. Pokud jste si natrhali rybíz a nemáte čas ho zpracovat, nejlepší možností je ho zamrazit. Bobulky oberte, omyjte vodou a nechte okapat. Pak je vložte do sáčku a ten do mrazáku. Dobře zmrazený rybíz vám vydrží až 10 měsíců. Jakmile ho budete chtít použít, stačí ho nechat povolit při pokojové teplotě. Na koláč můžete nasypat kuličky zmrazené. V troubě změknou.

Jak trhat rybíz

Jak již bylo naznačeno, sklizený rybíz v celých střapcích vydrží v lednici déle. Stopka jde většinou utrhnout velice lehce. Pomoct si však můžete i nůžkami. V kuchyni pak stahujte bobulky pomocí vidličky. Tuto metodu sklizně provádějte pokud nechcete porušit tvar kuliček.

Související články

Jak rychle odstranit stonek rybízu

Budete potřebovat sklizený rybíz, velkou misku a klasickou vidličku. Trs vezměte mezi prsty, stonek provlékněte mezi zuby vidličky a plynulým pohybem ji posouvejte dolů. Nevyvíjejte příliš velký tlak, aby se bobulky nerozdrtily nebo neodrazily od misky.

Na marmeládu a sirup

Pokud plánujete, že rybíz zpracujete ihned po sklizni, můžete kuličky ze stopky stáhnout již na keři. Ušetříte si tak čas v kuchyni. Keři nijak neuškodí, když stopku na větvích ponecháte. Plánujete-li rybíz odšťavnit, kuličky často ani ze stopky stahovat nemusíte. Většina moderních strojů si s pevnou částí poradí. Vždy se ale raději informujte u výrobce.