Zdroje: zahradkarskaporadna.cz, svetekozahrad.cz

Uchovejte si semena vašich nejoblíbenějších rajčat

Příprava není nijak náročná, ale má svá specifika. Než začnete, nezapomeňte, že chcete shromáždit semena jen z opravdu pěkných, zdravých a plně uzrálých rajčat. Čím kvalitnější semínko, tím silnější výpěstky na jaře. Pokud máte k dispozici různé odrůdy rajčat, rozhodně je nemíchejte a misky i uzavíratelné sklenice si nachystejte pro každý druh zvlášť. Různé druhy rajčat vyžadují stejnou zálivku a hnojení. Ale to neplatí pro jejich vzrůst. Podle velkosti rostlin a plodů je jistě budete chtít umístit na různá stanoviště. Možná budou vyžadovat i jinou oporu. Proto je raději nemíchejte dohromady.

Semena rajčat budete mít asi tak za týden

Semena z rajčat se získávají takzvaným zakvašením. Je to metoda, při níž jsou semena odebrána z přezrálých plodů a následně se nechá dužnina zakvasit a usušit. Takže je jasné, že semínka nebudete mít hned, ale až za několik dnů. Počítejte s tím.

Co bude na uchování semen rajčat potřeba?

Na odebrání semen k uchování budete potřebovat několik dobrých, zdravých rajčat od různých druhů. Nachystejte si misku a zavařovací sklenici pro každý druh rajčete, nůž, jemné sítko, sklenici s čistou vodou a lžičku.

Připravte si rajčata. Pozor. Teď!

Vybraná dobře uzrálá rajčata si rozdělte podle druhů. Každý druh bude potřebovat svoji misku nebo jiný kontejner, kde je necháte ještě několik dní přezrát. Cílem jsou měkká rajčata, ze kterých půjde šťáva i se semínky jednoduše vymačkat.

Po několika dnech pohmatem poznáte, zda jsou plody dostatečně měkké. Nachystejte si na každý druh jinou zavařovací sklenici. Nařízněte rajče z jedné strany a prsty zmáčkněte tak, aby šťáva vyplavila ven, přímo do zavařovačky, veškerá semena. Když máte semena ze všech rajčat stejného druhu, uzavřete sklenici a nechejte zakvasit dva až tři dny. Domnívám se, že zakvašení je dobré na to, aby se rozpadly slizové obaly a dužnina ve šťávě.

Po (maximálně) třech dnech obsah sklenice sceďte přes jemné sítko, šťáva odteče a vám zůstanou čistá rajčatová semena, která ještě v cedníku propláchněte pod tekoucí vodou.

Z cedníčku přesypejte semena do sklenice s čistou vodou, abyste jednoduše separovali kvalitní semena od nevyzrálých. Právě ta nekvalitní neklesnou na dno a jednoduše je odstraníte z hladiny lžičkou.

Takto očištěná kvalitní semena jsou již vhodná k usušení a uskladnění v papírovém sáčku nebo na jiném suchém a tmavém místě.