Zdroje: www.ecmost.cz, www.idnes.cz

Není kompost jako kompost

Založit kompost skutečně není žádná věda a je jen na vás, jak a kde. Zda bude urovnaný a pěkný, schovaný za palisádou ze dřeva nebo paletami.

Podívejte, jak prozaicky mluví o své kompostové hromádce autorka videa z YouTube kanálu Napanee, Ontario:

Zdroj: Youtube

Jak založit kompost v bytě

Jenže v okamžiku, kdy je málo prostoru, máme malou zahrádku, předzahrádku, balkon anebo vůbec nic takového, pak je nutné nějak se k problému postavit. Právě v tomto okamžiku se začínají nabízet různá průmyslová řešení. Jde o kompostéry, které někdo již chytře navrhnul a vyrobil, tak aby kompost zaujímal co nejméně místa.

Tyto kompostéry jsou nejen funkční, ale často i docela pěkné, neboť autor pochopil, že co je součástí interiéru, musí zdobit. Řeč je o vermikompostérech, které využívají žížal. Nestačí tedy jen pořídit vermikompostér samotný, ale také zajistit správný druh žížal, které budou organické zbytky z kuchyně konzumovat.

Výhodou vermikompostéru není jen fakt, že zabírá málo místa a může být v kuchyni, na chodbě nebo jinde v bytě. Druhým neméně zajímavým důvodem k pořízení vermikompostéru je také to, že konečný produkt je nesmírně kvalitní hnojivo, dokonce i lepší než běžný kompost zahradní.

Jak vyrobit vermikompostér svépomocí?

Vermikompostérů prefabrikovaných je několik druhů a některé jsou i docela pěkné. Pokud však zastáváte názor, že design je až na druhém místě a na sebe postavené plastové kyblíky vás neurážejí, pak se s chutí vrhněte na výrobu domácího vermikompostéru.

Velmi pěkně projekt zpracovalo sdružení „Envic“ na svém YouTube kanálu, kde pro vás publikovalo video s názvem PIJU KAFE PRO ŽÍŽALY – Jak si vyrobit vermikompostér:

Zdroj: Youtube

Co do vermikompostéru nepatří

Není co dodat. Snad už jen, že do vermikompostéru se smějí vyhazovat jen organické odpadky z kuchyně, kromě masa, citrusů a mléčných výrobků a tučných potravin. Vermikompostér také musíte osídlit žížalami druhu žížala hnojní, žížala kalifornská či evropská dešťovka.

Základem vermikompostéru by měla být tráva, listí, rašelina či kokosová drť. Lze ale také použít na kousky roztrhaný papír, který smáčíte troškou vody a vypustíte do něj žížalí osádku.

Související články