Zdroje: living.iprima.cz, zahradkarskaporadna.cz

Podívejte se na kompostování pomocí teplotní fáze

Jak dosáhnout kvalitního kompostu a nastartovat jeho rychlé zrání díky vyšší teplotě? Podívejte se na toto video, kde vám Petr z „Plodné zahrady“ vysvětlí proces nastartování tlení. Takový kompost zraje před očima a také se nemusíte obávat chorob či plevelů, které vyšší teplota zlikviduje.

Tento kompost není náročné připravit, postup se od běžného způsobu liší jen mírně. Posuďte sami.

Zdroj: Youtube

Jak to udělat, aby to fungovalo? Aby bylo možné tento rychlejší kompost založit a mít z něj brzy dobře vyzrálý materiál, musíme si připravit dostatek hmoty, kterou je nutné rozlišit a navršit ve vrstvách i poměrně velkém množství.

Počítejte s velikostí kompostu a dostatečným množstvím materiálu na zhruba 1 metr krychlový kompostu.

Jaký materiál je na kompost třeba?

Jedním z nejdůležitějších pravidel je použití dostatečného množství zelené a hnědé hmoty. Tyto dvě složky mají nejen rozdílné struktury a vlhkost, ale také různé poměry uhlíku a dusíku. Abyste měli dostatek materiálu a mohli jej naráz použít, musíte si ho nějakou dobu střádat. Respektive nastřádejte hnědé složky a zelené můžete dodat z právě posekaného trávníku, zelených zbytků z kuchyně, posekaného kopřivového porostu či jiné zeleně.

Kompost musí mít vláhu i kyslík

Přiměřená vlhkost je další nutností. Pokud zmáčknete hrst kompostu, musí být vlhká, ale nesmí z ní vytékat voda. S ideálním poměrem vlhkosti vám také pomůže vrstvení i případné přeházení kompostu. Pokud materiál přeházíte, pomůžete promísit hmotu na sušších stranách se středovou částí.

Můžete také přidat suchou slámu, štěpku nebo piliny, které vlhkost částečně natáhnou.

V opačném případě, tedy pokud je vláhy málo, použijte vlhčí zelenou hmotu, zalijte kompost například kvašenými slepičinci nebo jíchou.

Aby zrál kompost a probíhaly v něm procesy tlení a ne zahnívání, potřebuje hlavně vzduch, respektive kyslík, ale také vodu, uhlík a dusík. Pro lepší udržení vláhy uvnitř haldy materiálu není vhodné nechat hromadu ležet volně, ale zajistit strany paletami a kartonem nebo jinými stěnami, které nechají kompost dýchat, ale nebude se nadměrně vysušovat.

Zrání kompostu urychlíte drcením

Pokud se snažíte o rychlé zrání, nasekejte materiály na jemnější části. Rozkladné procesy a rozpad materiálu se tím urychlí. Tento rychle zrající kompost, by měl mít ideálně teplotu mezi 55 a 70 °C. K jeho kvalitnímu zrání je vhodné časté přeházení, aby docházelo ke kompostování veškerých materiálů rovnoměrně. Přehazování může být velmi časté, i po několika dnech, ale také týdnech.

Související články