Zdroje: gardenersoasis.com, idealhome.co.uk, mojdom.zoznam.sk, www.novinky.cz

Nedlážděné zahradní cestičky a chodníčky

Chodníčky a cestičky kolem domu a v zahradě mají mnohá řešení a nedá si říci, že je jen jedno správné a nejlepší. Nejpraktičtější jsou rovné dlážděné zahradní komunikace, kterým vdýchne ducha výběr dlažby. Je tu ale řada dalších materiálů, které se do zahrady hodí, i když jejich praktičnosti je o něco horší.

Ať už jste milovníky romantiky nebo rustikálních materiálů, pamatujte, že na prvním místě je funkčnost. Cestičky, které používáte často, chodíte po nich nebo používáte tašky s kolečky a podobně, musejí být jednak připravené na takovou zátěž a také dostatečně široké, ploché a prostě doslova schůdné. Není nic protivnějšího než zaškobrtnutí na stejném místě po sté.

Inspirujte se různými styly i materiály

Myslete také na to, že za pár let nebo dekád už vám nohy nebudou sloužit tak dobře, abyste přeskakovali z kamene na kámen. Nášlapné dlaždice a kameny proto omezte, nechejte dětem v koutě, anebo použijte jen tam, kam nechodíte denně.

Dostatečně široké a velké nášlapné dlaždice mohou pýt pohodlnější na chůzi, ale stále nejde o cestu, kterou by bylo možné použít jako hlavní přístupovou.

Cestičky nové i recyklované

Nevíte, jak takový chodníček udělat? Podívejte se pro inspiraci, jak si s tím poradil autor tohoto videa:

Zdroj: Youtube

Materiál souvisí nejen s finanční stránkou, ale také se stylem vaší zahrady a domu nebo chaty v ní. Neznamená to, že se musíte držet zpátky, ale vše dobře promyslete. Nepropadejte módním trendům, ale nechejte se inspirovat, na zahradě se musíte cítit dobře především vy. Pokud vám nevyhovují štěrkové či oblázkové plochy, prostě jednotlivé kameny, dlaždice či trámy usaďte blíž u sebe.

Volíte-li cestičky s nášlapnými kameny, ujistěte se, že jsou dostatečně široké a pohodlné. Štěrk nebo písek mezi nimi mohou později prorůst rostliny, cesty zpevněte okraji a dejte jí řád.

I levnější nebo recyklované materiály mohou vypadat pěkně. Staré betonové kostky, cihly nebo dlažba ožijí, pokud je poskládáte zajímavě. Nemusí jít o složité vzory, ale jen občasné nepravidelnosti, které chodníček oživí.

Související články