Kompostování je naprosto efektivní metoda, jak si doma vyrobit jedno z nejlepších účinných hnojiv pro pěstované plodiny. Současně tak přírodním způsobem zpracujete organický odpad z domácnosti.

Jak kompost vrstvit

Základní vrstvu by měl tvořit vždy hrubý materiál. Většinou se jedná o ořezané větve a zbytky dřeva, který kompost bezpečně odděluje od země a je tak prodyšný pro volné proudění kyslíku, který je potřebný pro užitečné mikroorganismy, díky nimž se kompost rozkládá. Další vrstvou by měly být střídavě navrstvené vlhké, tzv. zelené materiály, které obsahují dusík a suché, tzv. hnědé vrstvy s uhlíkem.

Dusík zajistí kompostu především posekaná tráva a kuchyňský odpad, což jsou nejčastěji zbytky ovoce, zeleniny, kávová sedlina nebo například vaječné skořápky. Hnědým materiálem bývá sláma, piliny, spadané listí či zbytky natrhaného kartonu.

Kompost potřebuje dýchat a mít dostatečnou vlhkost

Jednotlivé vrstvy je dobré prosypat zeminou a během roku byste měli kompost alespoň dvakrát přeházet. Zajistíte tak humusu kvalitní provzdušnění. V letních měsících určitě nezapomeňte na občasné prolévání kompostu vodou, pokud by vám začal vysychat.

Proces kompostování zajistí vnitřní teplota

Jakmile je kompost správě navrstven, zahřívá se na vnitřní teplotu kolem 50 až 60 °C. Proto není vhodné na kompost dávat materiály a suroviny, jež potřebují k rozkladu vyšší teplotu a delší dobu. Velice snadno byste o kvalitní humus mohli přijít a zničit si ho.

Domácí urychlovač zrání

Samozřejmě si můžete pořídit některý z urychlovačů, které nabízí současný trh. Ovšem plnohodnotně jej můžete nahradit dvěma surovinami, které máte dozajista doma. Jsou jimi obyčejný cukr a droždí. Ušetříte tak poměrně dost peněz a dosáhnete mnohem lepšího výsledku.

Postup výroby

Rozetřete do hladka 1 kostku droždí společně s 1 lžičkou cukru. V zahradní konvi si připravte roztok z 10 l vlažné vody a 1 kg cukru a do směsi přimíchejte připravený cukr utřený s droždím. Vše pak řádně rozmíchejte a vzniklým aktivátorem prolijte kompost, v němž se díky tomuto procesu zvýší teplota a veškeré bakterie i mikroorganismy získají perfektní výživu.

Co na kompost nepatří

Nevhodné jsou zbytky masa a ryb, kosti, mléko a veškeré mléčné výrobky, plasty, kovy, sklo, trus masožravých zvířat, chemický odpad, novinový papír a časopisy, zbytky látek, popel z uhlí, cigaretové nedopalky, oleje a tuk.

Zdroje: www.cs.green-encyclopedia.com, www.receptyprimanapadu.cz, www.receptyprimanapadu.cz