Dnešní doba nutí každého dobře rozvažovat výdaje. Šetření však nemusí být pouze nepříjemnou nutností. Umění je šetřit tak, aniž by výrazně klesnul váš životní standard.

Krásná zahrada bez vysokých nákladů?

Zahrada je radost, ale často znamená i nemalé výdaje. Proto přinášíme několik užitečných nápadů, které vám mohou pomoci ušetřit čas, energii i peníze při péči o ní. Chytře založená a udržovaná zahrada vám může investice i vrátit.

Mnohé osvědčené tipy již znáte. Ale další nápady, jak šikovně ušetřit, a přitom mít zahradu stále krásnou, kvetoucí a plodící, se vždy hodí. Nabízíme malou ochutnávku z mnoha tipů, jak úspěšně šetřit. Některé rady pocházejí z dob našich babiček, které si věděly rady v každé situaci. Jiné využívají moderních technologií. Moudrost dob minulých i současná vyspělá technika má v našich tipech společný cíl: usnadnit vám práci, ušetřit vaše peníze.

Krásná a úsporná zelená fasáda z popínavých rostlin

Poškození omítky se bát nemusíte, pokud není již před výsadbou popínavek předem narušená.

Zelená fasáda má samé výhody - dům zkrášlí a zároveň šetří energii i omítku. Jak? Listy popínavých rostlin vytvoří před zdí vzduchovou izolační kapsu, která

tlumí změny teplot. Je třeba postupovat strategicky:

  • Na jižní či jihovýchodní strany sázejte opadavé druhy, jako je přísavník, které v zimě uvolní cestu slunečním paprskům, jež pomohou dům zeď vyhřívat. V létě budou izolací proti horku.
  • Na severní straně je naopak ideální stálezelený břečťan, který chrání dům svými i v zimě.

Zahrada na solární pohon

Zahradní technika, kterou pohání slunce, bývá o něco dražší než ta, která spotřebovává elektrický proud. Rozdíl v ceně se obvykle brzy vrátí, navíc odpadá náročná instalace kabelů či dokupování stále nových baterií. Co vše může na zahradě pohánět slunce?

  • zahradní osvětlení
  • odpuzovače hlodavců
  • filtry jezírek
  • čerpadla zahradních potůčků a fontán
  • sekačka a další zahradní pomocníci

Mulč šetří práci i energii

Borka patří pouze na okrasnou zahradu, protože z půdy odebírá dusík.

Nastýlání volné půdy mezi rostlinami mulčovacím materiálem je starý, skvělý trik. Ostatně nikde v přírodě nezůstává půda odkrytá.

  • Mulčování snižuje spotřebu zálivky.
  • Částečky půdy neodnáší vítr.
  • Nastýlka chrání strukturu půdy i mikroorganismy v ní pracující a tím zvyšuje její úrodnost.
  • Potlačuje také růst plevelů.
  • Půda zůstává kyprá i bez provzdušňování a okopávání.

Ideálním mulčem je obyčejná posečená tráva, která rostlinám zároveň dodá dusík. Postačí několikacentimetrová vzdušná vrstva, kterou pravidelně obnovujte. Aby nelákala slimáky, nechejte ji předem mírně zaschnout. Poslouží i jakýkoli posečený plevel, sláma i listí stromů, které je přirozenou přikrývkou okrasných trvalek.

Ani kapka dešťové vody nazmar

Sbírejte dešťovou vodu z každé střechy i stříšky. Investice do více sudů či velkého zásobníku se rozhodně vyplatí! Kromě toho, že je zcela zdarma, je tím nejlepším, co můžete rostlinám dopřát.

  • Na rozdíl od často tvrdé vodovodní vody nezatěžuje půdu, neucpává trysky či rozvody kapénkové závlahy.
  • Kvalitní voda se projeví na vzrůstu i odolnosti rostlin.
  • Je vždy přirozeně odražená a připravená k okamžitému použití – studená voda v horku způsobuje rostlinám opravdu citelný šok s následky.

Vlastní množírna – nové rostliny zcela zdarma

Většinu pěstovaných rostlin můžete snadno vegetativně množit.

  • U všech vytrvalých bylinek postačí řízek z vrcholové větvičky rostliny, který vložíte do vlhkého substrátu a přikryjete průsvitným perforovaným kelímkem.
  • Mnoho keřů se velmi dobře množí hřížením – spodní větev se pohříží do půdy, zatíží, případně mírně nařízne, a obvykle zakoření – novou sazeničku pak jednoduše oddělíte.
  • Řadu okrasných trvalek i cibulovin lze dobře množit dělením trsů.
  • U letniček se zase vyplatí nechat dozrát a sbírat vlastní semena. Do příštího jara je uchovávejte na chladném a suchém místě.

Levně proti škůdcům

Veškerá úroda může přijít vniveč, pokud vaši zahradu navštíví horda slimáků. Přípravky proti nim se však prodraží. Skvěle fungující pasti jsou zapuštěné nádoby s pivem – pro slimáky jsou neodolatelné a v pasti již zůstanou, stačí ji vylít na kompost. Ideální je, pokud získáte zbytky piva ze sudů, dostatek jich mají v každé restauraci. Slimáky také zabíjí káva i kávová sedlina, nevylévejte ji proto do odpadu! Je navíc vhodná i na kompost.

Proti zeleným mšicím, které se často objevují na růžích a dalších rostlinách, platí obyčejná voda z brambor. Napadené rostliny jí jednoduše postříkejte – brambory ovšem musíte vařit ve slupce a bez přídavku soli. Další možností je vyvařit několik syrových bramborových slupek.

Levné a kvalitní hnojivo pro růže

Jak mít co nejkrásněji vybarvené květy? Jendou možností jsou hnojiva určená speciálně pro růže, druhou, levnější jsou slupky od banánů. Kouzlo spočívá ve vysokém obsahu draslíku a živin. Využít je můžete i všude jinde, kde je žádoucí přísun draslíku, prvku důležitého pro krásné květy i vyzrálé, kvalitní plody. Slupky od banánů můžete i kompostovat, či sušit do zásoby.

Netkaná textilie, pomocnice nejen v nouzi

Netkaná textilie při šetrném zacházení vydrží více let a lze ji dokonce vyprat!

Balíček lehounké bílé netkané textilie, která se rozvine do ohromné plochy, stojí v řádech stokoruny a vyplatí se mnohonásobně. V mnoha ohledech vám totiž nahradí mnohem nákladnější skleník či fóliovník.

  • Udržuje o několik stupňů vyšší teplotu, nežli je v okolí, zadrží dokonce i mírný přízemní mrazík. Přes záhon ji přitom jednoduše přehodíte a na krajích zajistíte proti větru. Je tak lehká, že neponičí ani křehké klíčící rostliny.
  • Na jaře urychlí růst a sklizeň zeleniny.
  • Můžete ji použít i na menší koruny ovocných stromů, pokud hrozí, že jejich květy spálí mráz.
  • Zároveň poslouží jako ochrana proti létajícím škůdcům.

Postřikovač z koštěte

Pro malou zahrádku se nevyplatí kupovat tlakový postřikovač. Ošetření proti škůdcům a chorobám je však občas potřeba – třebas jen rostlinným výluhem či mýdlovým roztokem, ale i ten je třeba na rostliny rovnoměrně a důkladně aplikovat. Práce s ručním rozprašovačem na květiny je často nekonečná, navíc má malý dosah. Posloužit vám může stará malířská štětka či jemnější koště. Namočte je v nádobě a postřikem a prudkým švihem ruky rozstřikujte kapalinu po rostlinách.