Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, abecedazahrady.dama.cz

Raná sklizeň okurek záleží na odrůdě

Sklidit všechno naráz, anebo mít úrodu pěkně po troškách celou sezonu? Záleží jen na vás, jak si to naplánujete a nachystáte a nejde jen o dobu výsevu či vysazování. Kdy budete sklízet, záleží také na výběru odrůd. Zvolte několik a můžete sklízet postupně. Pří jednom budete mít práci s okurkami za sebou a věnovat se můžete jiným zeleninám či ovoci. Rozhodnutí je na vás a mělo by padnout už při výběru semen. Mezi velmi rané nakládačky patří například druh Harriet F1 či Sonada F1. Mezi rané salátovky patří třeba Aikon F1 nebo Formule F1 či Marlen F1.

Podmínky pro uspíšení sklizně

Dalším esem v rukávu je pak vyhřívaný skleník. Semena můžete před výsevem máčet pro rychlejší naklíčení, a pokud jim následně zajistíte teploty nad 15 °C ve vyhřívaném skleníku, pak máte na velmi brzkou úrodu rozhodně zaděláno. Samozřejmě i nevytápěné skleníky, fóliovníky a další chráněná stanoviště pomohou urychlení růstu. I když je vyšší teplota nesmírně důležitá a na jaře je hlavním esem v rukávu, okurky potřebují víc.

K brzké sklizni okurek pomůže kvaltiní půda

Rostliny okurek budou samozřejmě potřebovat dostatek světla i vláhy a mimo to i kvalitní humózní půdu. Právě příprava půdy je pro brzkou sklizeň také velmi důležitá. V tomto ohledu odborníci a zkušení pěstitelé rozhodně doporučují vsadit na kompost. Okurky pěstované v zemině s občasným přihnojením kompostem rostou velmi rychle a jde rozhodně o ideální upotřebení vlastního kvalitního kompostu ze zahrady.

Skliďte dříve menší okurky

Posledním bodem, který vám nejen urychlí sklizeň, ale také pošimrá vaše chuťové pohárky, je sklízení malých, ještě křupavých a šťavnatých plodů plných chuti. Pěstitelné často inklinují ke sklízení velikých plodů, které jsou však přerostlé a chuťové se s mladičkými okurkami nedají srovnávat. Ideální ke konzumaci i zavařování jsou maličké pěticentimetrové okurky.