Zdroje: dvojka.rozhlas.cz, www.ceskestavby.cz

Jak uspíšit zrání rajčat?

Září se blíží a s ním i poslední sklízení rajčat. Rostliny, které jste půl roku hýčkali, teď čeká chlad a vlhko, které jim nesvědčí. Nenechávejte na rajčatech nové květy, už nestihnou dozrát. Raději je dobře prořežte, zakraťte a nechejte dozrát všechny již založené plody.

Od květu k dozrání rajčete je potřeba za dobrých podmínek zhruba 60 dnů. Je jasné, že teď je doba, kdy je nutné stimulovat rostlinu k dozrávání, dříve než začne uvadat. První mrazíky často přicházejí v polovině října, kdy už by mělo být sklizeno.

Triky na dozrávání plodů rajčat

Dozrávání rajčat lze stimulovat a existuje několik triků, jak nechat rajčata zčervenat. Nutno dodat, že ne vždy jsou tak chutná a voňavá jako plody, které měly dost slunce.
Dejte si pozor na to, aby měla rostlina stále dostatek listů. Někteří pěstitelé v touze po nejlepších světelných podmínkách rostlinám odstraňují listy natolik, že ji tím vlastně škodí a zcela zabrzdí. Odstranění některých listů v okolí plodů je možné, ale i s tím opatrně.

Abyste donutili rajčata zrát, přestaňte je zalévat. Nebudou se už zvětšovat, ale začnou červenat a získají i na chuti.

Skliďte i nevybarvená a nechejte je dozrát

Pokud nemohou rajčata dozrát na rostlině přirozeně, můžete celou rostlinu i s kořeny zavěsit korunou dolů na tmavší větrané místo. Obvykle pod přístřešek nebo na půdu. Na zasychající rostlině rajčata ještě pomalu dozrají a je to téměř bez práce.

Další možností je nedozrálá, ale dostatečně vyvinutá rajčata odstranit i s vijany nebo alespoň stopkami. Rajčata můžete nechat volně dozrát například na parapetu nebo ještě lépe v papírové krabici, do které spolu s rajčaty vložíte také jablko nebo banán. Toto ovoce produkuje při vlastním zrání ethylen, který potřebuje k dozrání i rajče. Banán či jablko rajčatům vytvoří uměle podmínky, které přispějí ke zrání. Krabici zakryjte víkem nebo utěrkou.

V žádném případě nenechávejte na zavěšené rostlině či v krabici plody prasklé, plesnivé či jinak poškozené. Zbavte se jich dřív, než zkazí zbytek zrajících rajčat.

Související články