Okurková sezóna se již hlásí o slovo, a tak není od věci připomenout jednu užitečnou vychytávku. Dočkáte se tak zdravých rostlin, a především velkého množství báječných a šťavnatých okurek.

Oblíbené okurky

Původně pochází tato zelenina z oblastí tropické a subtropické Asie. Ve velkém se pěstovala ve vlhkých krajích Indie a Číny. Okurky se plně využívaly již během starověku a k nám se dostaly díky Arabům a Římanům během 16. století. Momentálně si můžete vybrat k pěstování z nepřeberného množství druhů.

Okurky jsou jako liány

Společnou vlastností všech tykvovitých rostlin je, že se chovají a rostou jako popínavé liány. Proto není od věci tuto jejich vlastnost plně využít. Okurky je možné samozřejmě pěstovat klasickým způsobem, ale je naprosto ideální usměrnit je k růstu směrem vzhůru, kdy se svými úponky snadno uchytí opory.

Jaké to má výhody?

Kladů je hned několik! Díky vertikálnímu pěstování bude mít zemina okolo okurek možnost lépe dýchat a lépe osychat. Pod porostem listů se často nestačí vlhkost dostatečně odpařovat a podstatně se tak zvyší nebezpečí mnohých chorob, hlavně plísně okurkové. Vzhledem k tomu že okurky nebudou ležet na zemi, budete je sbírat absolutně čisté, a to i po dešti. Zároveň podstatně ušetříte místo na záhonech, dokonale podpoříte okurky v růstu a vytěžíte z nich maximální úrodu.

Jak uvázat okurky

Mrkněte na video, jak na uvazování naprosto jednoduchým a prostým způsobem:

Zdroj: Youtube

Stačí provázek a šikovné ruce

Nejjednodušším způsobem je vyvázat rostlinu pomocí provázku ke konstrukci nad záhonem ve výšce asi 180 cm. Začněte v místě pod děložními lístky a opatrně zde uvažte počátek provázku, který by měl být dostatečně volný, aby nepoškodil rostlinu. Zbylé dva konce připevněte nahoře ke konstrukci. Vzrůstající okurka se bude pnout směrem nahoru a na vás je, abyste nové části zapletli vždy do obou provázků, které opatrně přes okurky překřížíte. Perfektně funguje i síť, kterou se okurky postupně proplétají.

Užitečný TIP

Pro úspěšný vývoj okurek je dobré odstraňovat do výšky 60 cm veškeré postranní výhony a ponechávat do této výšky za každým listem jeden plod.

Zdroje: www.ceskestavby.cz, www.hobby.instory.cz, www.zahradkarskaporadna.cz