Česnek je oblíbenou a zdravou zeleninou, která je zároveň výborným kořením a dochucovadlem mnoha jídel. Většinou ho najdete na záhoně každého zkušeného pěstitele. Poradíme vám, jak si můžete česnek uchovat přes dlouhou zimu a zároveň ho využít například k výzdobě kuchyně, kde ho budete mít snadno vždy při ruce. Svažte si česnek do originálního copu.

Základem je správná sklizeň

Na česnek musíte opatrně abyste ho při sklízení úrody nepoškodili. Některé kousky mohou jít vyjmout snadno ručně, ale vždy je lepší vzít si na pomoc lopatku nebo vidle a rostlinu nejprve lehce nadzvednout. V žádném případě o sebe jednotlivé hlavičky neotloukejte, mohli byste je tak znehodnotit a riskovat, že je napadnou různé plísně a hniloby. Také nenechávejte sklizený česnek nikdy dlouho ležet na záhonu, obzvlášť ne za horkých slunných dní, kdy by vám rostlina mohla snadno uvadnout, spálit se a zároveň přijít o mnoho výživných látek.

Česnek si o sklizeň řekne sám

Jakmile se rostlinám česneku začnou napřimovat květní stvoly, nastává čas jej vyjmout ze země. V případě, že pěstujete česnek nepaličák, začne v době své zralosti nať polehávat po záhoně. Ve chvíli, kdy leží víc než polovina záhonu, můžete začít sklízet.

Česnek řádně ošetřete

Jednotlivé hlavičky očistěte jemně od hlíny a zastřihněte kořeny. Aby se vám s ním později dobře pracovalo a při splétání se nelámal, nechte ho na pár dní lehce navlhnout například ve sklepě. Stvol zastřihněte na několik centimetrů a připravte si vhodný provázek, kterým budete jednotlivé palice splétat.

Pojďte si na chvíli vyčistit hlavu vázáním

K tomuto způsobu uskladnění česneku jsou vhodné čerstvé rostliny i s částečně zeleným stvolem. Vždy dejte přednost kvalitním a zdravým palicím a nejlepší kusy použijte na začátek copu. Nejprve k sobě spleťte tři výběrové hlavičky česneku a jejich nať překřižte, popřípadě můžete udělat i drobný uzel. Potom postupně vplétejte jednotlivé palice a stále pokračujte ve výrobě třech pramenů.

Chcete mít bohatší cop?

V případě, že chcete být víc kreativnější a uplést si cop z většího množství česneků, vytvořte si základnu z pevného provazu, u něhož si na horním konci můžete rovnou udělat smyčku na zavěšení. Pak už stačí jen navazovat další hlavičky s pomocí tenčího provázku nebo drátku. A zde se fantazii opravdu meze nekladou, protože si můžete uvázat i mnohem složitější a bohatší varianty. Copy můžete plést například do tvaru věnců, hroznů či koulí. A aby získaly vizuálně vyšší level, můžete do nich zaplést i barevné sušené květy, kousky látek a mašlí nebo přírodní juty.

Inspirujte se zde, jak jednoduché je udělat okrasnou vazbu z česneku:

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.ceskenapady.cz, www.garden-cs.desigusxpro.com, www.ceskestavby.cz