Rok po roce se nabídka odrůd jahod rozšiřuje o nové poklady, ale velká část z nich není úplně vhodná do našich českých zeměpisných podmínek. Kdo se v tom má vyznat… Možná se držíte mnoho let jedné jediné odrůdy, pro jistotu. Nechcete vyzkoušet nějakou novinku? Třeba vás překvapí.

Základy úspěchu

Jestli se rozhodujete mezi různými druhy a odrůdami jahod, rozhodně sáhněte po těch, které byly šlechtěné pro přímý prodej, ne pro velkoobchod. Z jakého důvodu? Odrůdy pro velkoobchodní záměr jsou sice pevné, velké a většinou vás okouzlí i výraznou barvou, ale v čem nebodují, je chuť. A řekněte sami, k čemu by nám doma taková rostlinka byla. Na parádu možná! Můžete si škrtnout odrůdy: Darselekt, Elkat, Honeoye, Induka, Polka nebo Andrea.

Na druhé straně máme šlechtěné odrůdy pro přímý prodej, které oplývají vynikající chutí, protože jejich plody obsahují vyšší množství cukru i dalších látek, které dělají jahodu jahodou. Doba skladování je minimální, ale to nám na zahrádce nevadí, protože jsou čerstvě utržené jahody stejně v cuku letu pryč.

Jaké další odrůdy proškrtat

Zcela jistě na zahradě nechcete jahodníky, které jsou na pěstování náročné a velice náchylné k nejrůznějším chorobám. Jelikož je člověk od přírody pohodlný a snaží se eliminovat veškeré problémy, pak ho nabídka nenáročného pěstování zaujme. Proto si škrtněte i odrůdy Elista, Elsanta, Prima, Elvíra, Civmad, Zefýr, Everest nebo Lesana.

Samozřejmě neznamená, že lidé tyto odrůdy nepěstují, i vy můžete. Jen se snažíme pro vás najít tu nejjednodušší variantu.

Chuťově výrazné odrůdy

Mnozí z nás mají rádi chuť lesních jahůdek, které mají svou specifickou chuť. Pokud si nechcete vysadit rovnou jahody lesní, lze udělat kompromis. Některé odrůdy totiž chuťově lesní jahůdky připomínají. Jsou to: Tenira, Frikonsa, Karmen, Pegasus, Dita, Bounty, Karmen nebo Symphony.

S jakou odrůdou začít

Jestli se letos plánujete vrhnout do pěstování vlastních jahod, máme pro vás několik odrůd, se kterými byste mohli být spokojení. Ale znáte to…co má rád jeden, druhý třeba nesnáší.

  • Korona – nelekejte se, jen nevhodný název (kdo to mohl tušit). Jedná se o středně ranou odrůdu, která má jedny z nejlahodnějších plodů. Odolává mrazu i kořenovým chorobám. Trochu víc rostlinku trápí skvrnitost a dost často odnožuje.
  • Sonáta – středně raná odrůda, která v pohodě přežije mrazíky. Je náchylná na zálivku, potřebuje opravdu dostatek vláhy.
  • Mara de Bois – stáleplodící převislá odrůda, má středně velké plody a plodí od června do prvních mrazíků.
  • Dukát – holka pro všechno. Zvládá mrazy a všeobecně nepříznivé podmínky. Jedná se o středně ranou odrůdu, která skvěle odolává nejrůznějším chorobám.
  • Lambada – opět středně raná odrůda, která má navýsost sladké plody. Je náchylnější k padlí a plísním.

Zdroje: izahradkar.cz, abecedazahrady.dama.cz, www.vysnenazahrada.cz