Otravuje vás stále dokola vyrůstající mech a plevel ve štěrbinách mezi dlažbou? Bohužel jeho růst na ni negativně působí a způsobuje rychlejší rozklad stavebních materiálů. Komu by se chtělo dlouhodobě klečet u země a ohýbat si záda. Zkuste zabojovat s tímto plevelem přírodními metodami a nenechte ho ničit dlažbu.

Jak vyčistit dlažbu vysokotlakým čističem, se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Využijte horkou vodu

V případě, že chcete být ekologičtí, můžete k likvidaci mechu a plevele ve spárách použít obyčejnou horkou vodu, která přírodě neškodí. Zarostlá místa jednoduše zalijte vroucí vodou, postupně uschnou a odumřou spolu s kořeny a semeny. Nejpraktičtější je využít rychlovarnou konvici. Nakonec plevel vyškrábněte motyčkou či škrabkou. Tuto metodu nepraktikujte nikdy za chladného počasí nebo v mrazu, protože je dlažba studená a vzhledem k rozdílným teplotám by se na ní mohly vytvořit praskliny.

Zabere i jedlá soda

Další efektivní ingrediencí je jedlá soda. Můžete ji nasypat na inkriminovaná místa, zalít vodou a nechat působit. Odumřelé rostliny za čas odstraňte. Pokud smícháte jedlou sodu s vodou v poměru 1:1, vznikne vám kašovitá hmota, kterou můžete mezi spáry vetřít. Oba postupy vždy několikrát zopakujte. Záleží na vás, který způsob likvidace vám bude příjemnější.

Sáhněte do špajzu pro ocet

S mechem výborně zatočí i klasický ocet. Smíchejte ho s vodou v poměru 1:3 a opakovaně po několika dnech aplikujte pomocí postřikovače na plevel a mech. Metodu lze uplatnit během slunných dní a suchého počasí. Podobným způsobem můžete využít i dehydratační účinky vysokoprocentního alkoholu.

Proti mechu dřevěným popelem

Jestliže si doma topíte v krbu, využijte k likvidaci mechu dřevěný popel. Obsahuje totiž značnou dávku draslíku, hořčíku a fosforu, které tyto rostliny nesnášejí. Opakovaně zarostlé spáry zasypte popelem, a nakonec zameťte režným koštětem, případně odstaňte zaschlé zbytky plevele ručně.

Voda z rýže, brambor či těstovin

Nevylévejte vodu po vaření těchto potravin do odpadu a raději ji použijte k likvidaci mechů. Nalijte vývar mezi spáry, dosáhnete tak nejen efektu spálení, ale obsažený škrob pomůže i s rychlejším úhynem, a to i s kořeny.

Likvidovat lze i vápnem

Zasažené spáry je možné také posypat nehašeným vápnem, které obstará nasáknutí vlhkosti a následné vypálení mechových a plevelnatých porostů. Vápno zvyšuje pH půdy, avšak mechům se daří spíše v kyselém prostředí.

Zdroje: www.pestujme.cz, www.jakcistit.cz, www.chatar-chalupar.cz