Jedním z důvodů, proč k vám chodí venkovní kočky, může být otevřená popelnice. Zbytky potravin, především odřezků masa a ryb, lákají kočky vůní, která se z popelnice line. Ujistěte se proto, zda jsou takové kousky dostatečně utěsněny v černém pytli. Návštěvu cizích koček také snadno omezíte i vysázením rostlin, které jim nevoní, anebo domácím postřikem.

Výsadba aromatických rostlin

Proč je dobré odpudit kočky ze zahrady se můžete dozvědět v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Nejenže účinně odeženete cizí návštěvníky, ale také si zkrášlíte zahradu pěknými rostlinami, které mají pro lidský čich příjemnou vůni. V místech, kde si z vašeho pozemku kočky dělají záchodek, vysaďte routu vonnou, levanduli, citronovou trávu nebo eukalyptus.

Mulčování záhonků

Odehnat kočky ze záhonů dokáže i mulč. Poházejte po záhonech citrusové slupky, kávovou sedlinu nebo dýmkový tabák. Nemusíte se bát, že by to pro vaše záhony bylo ohrožující. Právě naopak! Veškeré tyto látky jsou pro půdu prospěšné, jelikož ji obohacují dusíkem.

Octový repelent na kočky

Kočky mají velmi vyvinutý čich, a proto jim silné vůně příliš nevoní. Proto si připravte na výrobu domácího odpuzovače jeden díl bílého octa a jeden díl vody. Obě přísady nalijte do lahve, ve které je důkladně promíchejte. Nakonec přidejte ještě trochu saponátu na nádobí a účinný odpuzovač máte hotový! Už jen stačí postříkat místa, kde se kočky vyskytují.

Odpuzovač s vůní koření

Vyrobit si můžete i domácí odpuzovač, kterým lze bezpečně postříkat venkovní i vnitřní rostliny. Budete potřebovat po jedné lžičce kajenského nebo černého pepře, suché hořčice a skořice, nadrcený stroužek česneku a 3 kapky citronového éterického oleje.

Veškeré suroviny smíchejte dohromady v rozprašovací lahvi. Poté přilijte 60 ml vody a opět lahví protřepte. Na těchto domácích odpuzovačích je výborné, že nejsou pro zvířata nijak toxické, a přesto je dokážou velmi účinně odehnat.

Aromatické vatové kuličky

Vatové nebo dřevěné kuličky jsou skvělými pomocníky, co se týká odhánění molů. Podobnou službu vám mohou poskytnout i v rámci odpuzování koček. Stačí kuličku namočit ve vyrobeném domácím odpuzovači a rozmístit je po zahradě na takových místech, kudy k vám chodí cizí kočky.

Zdroje: wikihow.cz, zahradnickakucharka.cz, prima-receptar.cz