Zdroje: bydleni.instory.cz, m.magazinplus.cz, living.iprima.cz

Máte rádi poletující motýly po zahradě, jak se lehce vznáší nad květinami, ale málokomu dochází, že tito nádherní poletující živočichové, jsou ve svém larválním stádiu právě ony otravné a žravé housenky. Když najdete na zahradě pouze několik housenek, co vám okusují květák, nemusíte si dělat velké starosti. Housenky odstraňte (nezapomeňte na vajíčka pod listem) a bude klid. Větší problém je, pokud se housenky přemnoží a je jich opravdu takové množství, že se vám chce brečet. Co s nimi?!

Přemnožené housenky

Housenky jsou vývojovým stádiem motýlů. Líhnou se z vajíčka, které naklade motýl většinou pod list rostliny. Jakmile si housenka udělá pořádné zásoby a dospěje, tak se zakuklí. Housenky jsou převážně býložravé, ale existují i dravé. Na housenkách pochutnají zejména ptáci, ale i rejsci, krtci, ježci a někteří pavouci.

Housenky ožírají různé rostliny, někdo je expert na okrasné keře, někdo na zeleninu. Nejčastěji se v našich zahradách můžeme setkat s těmito housenkami:

  • Bělásek zelný, můra – zaměřují se na brukvovitou zeleninu
  • Zavíječ zimostrázový – pochutnává si na okrasných rostlinách (buxus, šeřík,…)
  • Makadlovky – soustředí na zeleninu a broskvoně
  • Obaleč (těch je více druhů, např. jabloňový a mramorový) – ten způsobí červivost plodu

Jak housenky vyhnat

  1. Přilákejte ptáky – rozmístěte na pozemek více krmítek a budek, ptáci se k vám rádi nastěhují a vyklovou vám přemnožené housenky.
  2. Ruční sbírání – ano, i to je velmi efektivní. Na lov vyrazte večer a nezapomeňte posbírat i vajíčka, které najdete na spodní straně listů.
  3. Zničte hnízdo – to často najdete visící na stromě. Seškrábněte ho pomocí koštěte nebo teleskopické tyče, pokud jí vlastníte. Hnízdo hoďte do kýblu s teplou mýdlovou vodou. Na likvidaci hnízda se vydejte nejlépe brzo ráno, to bývají housenky doma.

Jak předcházet ožírání rostlin housenkami?

  • Můžete zkusit použít domácí odpuzovač, který si připravíte z půl hrnku soli a hrnku mouky. Ten poté v malém množství nasypte na listy, které jsou mokré od ranní rosy, deště nebo zalévání.
  • Další možností je připravit si postřik, který uděláte tak, že smícháte jednu lžíci melasy, jednu lžičku přípravku na nádobí a litr teplé vody.
  • Do třetice je tu česnekový postřik, na který si připravte tři drcené stroužky česneku, lžíci rostlinného oleje, čajovou lžičku přípravku na nádobí a litr vody. Tyto ingredience smíchejte a můžete s postřikem začít.
  • Síť – svou zeleninu zkuste zakrýt jemnou sítí a tím znepřístupníte cestu motýlům, aby vajíčka na listy nakladli.