Zdroje: www.klistova-encefalitida.cz, www.dumazahrada.cz, cs.wikipedia.org

Myslíte si, že znáte klíšťata?

Věděli jste, že klíšťata jsou parazité, kteří během svého života vystřídají několik hostitelů? Samičky jsou větší než samci a do půdy nakladou jeden až tři tisíce vajíček. Bez potravy dokáží přežít i déle než jeden rok. Jejich hostiteli se stáváme i my, ale před námi to byla drobná zvířata žijící v lese či na lukách. Není to klíště, co způsobuje onemocnění. Je pouhým přenašečem nemocí, jimiž se nakazilo u zvířat, na nichž se přisálo. Klíšťovou encefalitidu, lymskou boreliózu nebo méně známou ehrlichiózu, jejíž výskyt je obvyklý ve Spojených státech.

Výskyt klíšťat

Klíšťata jsou rozšířená po celé Evropě až na blízký východ a do některých oblastí severní Afriky. Obývají vlhčí oblasti a typicky se vyskytují v travním porostu vyšším než dvacet centimetrů. Proto, sekáte-li trávu na zahradě, výška trávy přímo souvisí s výskytem klíšťat ve vaší zahradě. Tedy to platí v našich podmínkách. V severní Africe žijí klíšťata i v obydlené části pouště a vlhkost nebo tráva jejich výskyt nijak neovlivňují.

Jak vyhnat klíšťata z šatů

Dalším důležitým a obecně nejužívanějším způsobem je odpuzení klíšťat pomocí repelentů. Ty průmyslově vyráběné obsahují pesticid diethyltoluamid, používaný už během války ve Vietnamu americkými vojáky. Tato látka účinně odpuzuje komáry i klíšťata. Poslední dobou se ale také objevují recepty na podomácku vyráběné repelenty obsahující množství aromatických látek a koření. I když takové receptury nebyly vědecky podloženy, uživatelé si jejich používání pochvalují z různých důvodů. Také sami dobře poznáte, zda i podomácku vyrobený přípravek klíšťata odpudil nebo ne. Ať už používáte jakékoli přípravky, nejdůležitější je preventivní vizuální prohlídka pokožky celého těla, a to především u dětí, které by mohly klíště rozškrábat nebo jinak neopatrně odstranit.

Vyžeňte encefalitidu z těla

Klíšťová encefalitida je velmi závažné onemocnění přenášené klíšťaty, ale existuje na něj očkování. Zajímavé je, že v ČR je tento způsob prevence proti onemocnění minimálně využívaný. Zatímco sousední Rakousko se chlubí velmi vysokou proočkovaností populace, která činní zhruba 80 %, Češi se nechávají očkovat jen velmi málo. Až 60 % Čechů, se podle průzkumu z roku 2015, necítilo být ohroženo. Ačkoli je výskyt infikovaných klíšťat v obou zemích totožný, ročně onemocní klíšťovou encefalitidou jen několik desítek Rakušanů, ale u nás jsou to stovky nemocných. Jelikož očkování probíhá pouze v chladném období, kdy nejsou klíšťata aktivní, na rozmyšlení máte zhruba asi půl roku. Očkování je nutné dvěma dávkami, a poté každých 3 až 5 let.

Jak vyhnat klíšťata ze zahrady?

Možná ještě nevíte, že i velké plochy zahrady je možné postřiky ošetřit. Postřiků je poměrně velké množství. A na internetu se dočtete detailně o jejich složení i způsobu použití. Tyto postřiky vhodné pro trávníky, keře a další plochy na zahradě jsou účinné několik týdnů, a tak dokáží pokrýt celou sezónu a vyhnat klíšťat mimo užitné plochy které v letním období intenzivně využívá celá rodina, včetně domácích mazlíčků. První postřik se provádí na jaře od dubna do poloviny června a druhý v září. Nejen že se zbavíte klíšťat, ale vyženete i komáry.

Samozřejmě, existuje i řada domácích receptů na postřik trávníkových ploch proti klíšťatům. Můžete vyzkoušet česnekový macerát. Několik stroužků nakrájeného česneku nechejte 24 hodin louhovat ve vodě. Macerátem systematicky postříkejte trávník a zahradu. Takový postřik je potřeba často opakovat. Ideálně po každém silnějším dešti, zato je ale jednoduchý a nic nestojí.