Pokud se vám usadí cizí kočky na zahradě, není to nic potěšujícího. Obzvlášť pokud se nejedná o jednorázovou návštěvu a zvířat je někdy i víc pohromadě. Kočky na zahradě totiž mohou nadělat pěknou spoušť.

Často vyhrabávají rostliny, které ve výsledku poškozují a někdy i naprosto zlikvidují. Stejně tak jsou na zahradě obtížné i jejich výkaly, které často bývají i plné choroboplodných zárodků. Mohou být nebezpečné nejen pro vás, ale i pro vaše domácí mazlíčky. Jak se s tímto problémem vypořádat? Zvolte jeden z humánních způsobů, který vám bude nejvíce vyhovovat. Jsou jednoduché a efektivní.

Inspirovat se můžete ve videu:

Zdroj: Youtube

Pěstujte rostliny, které kočky odpuzují

Jestliže chcete kočkám zabránit vstupu na zahradu, využijte k tomu rostliny, které jim nevoní a doslova je odpuzují. Kočky se některým druhům doslova vyhýbají. Patří k nim rozmarýn, levandule, polej obecná, routa vonná, trnité růže, pelargonie, kopřivěnka psí nebo citronový tymián.

Využijte strašáky

Můžete si je snadno vyrobit, ale jsou dostupné i na současném trhu. Zpravidla se jedná o kočku z plechu nebo tvrdého kartonu v životní velikosti. Plechová verze je mnohem více odolnější a vydrží vám podstatně déle. Když má strašák reflexní oči, je ještě podstatně účinnější, protože funguje i v noci.

Toulavé kočky se zpravidla svítících očí vylekají. Protože jsou však kočky inteligentní bytosti, časem rozpoznají, že jsou kočky bez zápachu a stále na stejném místě. Proto nástrahu sem tam přemisťujte, vytvoříte u živé kočky dojem, že tam má kolegyni, která si chrání své teritorium. Siluety kočky můžete postříkat i odpuzovačem.

Kočkám smrdí citrusy

Odpuzovací spreje si nemusíte kupovat, ale snadno si je vyrobíte sami doma. Jak známo, kočky nesnášejí vůni citrusů. Proto ochraňte místa, kde se toulavé kočky vyskytují kůrou z pomerančů, mandarinek, citronů, limetek či grapefruitů, které je potřeba pravidelně obměňovat za čerstvé.

Navíc budete šetrní k přírodě, protože se jedná o naprosto netoxické řešení. Využít lze i citrusové oleje, nikdy je však nestříkejte přímo na kočku! Citrusový esenciální olej obsahuje velké množství fenolů, který kočkám ve skutečnosti likviduje játra, a tak se jim zvířata přirozeně vyhýbají.

Perfektně funguje i octový repelent

Smíchejte bílý vinný ocet, vodu a pár kapek saponátu na mytí nádobí. Směs aplikujte na inkriminovaná místa pomocí rozprašovače.

Odpuzující směs se 100 % účinkem

Stejně tak si můžete vyrobit odpuzující sprej z 1 čajové lžičky kajenského pepře a stejného množství mleté skořice, hořčičného prášku a drceného česneku. Nakonec přimíchejte 3 kapky citrusového esenciálního oleje a zřeďte půl litrem vody. Nechte řádně vylouhovat, a nakonec přeceďte přes plátýnko do rozprašovače.

Kávovou sedlinu nevyhazujte

Pokud patříte mezi ctitele kávy, využijte kávový lógr jako další účinný odpuzovač koček. Stačí, když sedlinu nasypete podél plotu. Nejenže odradíte nezvané návštěvníky, ale ještě si pohnojíte zahradu.

Zdroje: www.zahradkarskaporadna.cz, www.cestakbydleni.cz, www.prima-receptar.cz