Proč si myši vybrali právě váš domov?

Myši se rozmnožují skutečně rychle, takže jakmile objevíte první drobné výkaly těchto hlodavců, ihned zakročte! Říkáte si, proč zrovna vy musíte mít takovou smůlu? Myši, hraboši, obecně potvůrky z řádu hlodavců, si hoví na zahradách, kde mají snadno dostupnou potravu a vodu. Odpovězte si upřímně na otázky, zda skladujete venku volně na nechráněných a nezakrytých místech zbytky potravy, a zda pro ně není obtížné najít si cestu k vodě a pod přístřešek. Stačí pár dní popadané ovoce pod stromem a na malér je zaděláno.

Bez chemie, přírodní cestou a pomocí babských rad

Pokud jste si všimli, že k vám tito malí hlodavci zavítali, okamžitě se jich zbavte. Nepatříte ale zrovna k lidem, kteří by holdovali chemii a vyžívali se v hubení pomocí drastických metod? Volíte radši mírumilovnější cestu? Existují sice běžně dostupné chemické prostředky, ale ty jsou drahé, nebezpečné pro vaše domácí mazlíčky a kontaminují půdu. Proto pokud také preferujete přírodní cestu, věnujte pozornost následujícím odstavcům.

Využijte nepřátele v podobě jiných zvířat

Nejlepší způsob, jak ochránit dům a zahradu před hlodavci, je mít nablízku jejich užitečné nepřátele. Tudíž si můžete pořídit kočku nebo psa. Co se psů týče nejlepší službu vám v tomto směru odvedou jezevčíci, teriéři nebo malí a střední knírači. Pomoct vám mohou i ostatní zvířata žijící ve volné přírodě. Podporujte myší predátory, například poštolky, káňata, puštíky či sovy. Zkuste kolem pozemku vysadit křoviny a postavit budky. Pokud někde na zahradě vyskládáte hromady kamení, možná se v nich usídlí lasička, která se hlodavci také živí. Jako odpuzovač hlodavců mohou pomoci i některé rostliny. Je známé, že myším nevoní například listí z ořešáku, vratič, heřmánek, máta, terpentýn nebo přípravky proti molům.

Zvuky a pachy také udělají svoji službu

Na trhu jsou k dostání i akustické plašiče hlodavců vydávající nepříjemný pískot. Nebojte se, tento zvuk uslyší pouze hlodavci. Rychle je ale nahrazují ultrazvukové výrobky. Ty také vydávají signál na takové frekvenci, která je pro člověka neslyšitelná. Tady ale pozor! Při jejich výběru je nutné si ohlídat, aby nerušily ani domácí zvířata, hlavně psi, kočky nebo třeba i koně. Další možností, jak chránit konkrétní místa venku i doma jsou pachové spreje, pro člověka nerozeznatelné. Používají se velmi snadno, stačí postříkat předmět, který chcete ochránit, a na jeho povrchu se za pár minut utvoří lepkavý film, který zde vydrží několik týdnů, a to i v případě, že je místo vystaveno větru a dešti.

Dalším přírodním řešením je vzduch!

Ano, je to tak! Myši nesnášejí průvan, a tak zaručeně pomůže, pokud použijete zahradní vysavač. Nasměrujte užitečný fukar přímo do nory a pouštějte tam delší dobu vzduch. Je velmi pravděpodobné, že právě tímto způsobem vyženete myši pryč ze svého života.

Zdroje: www.floranazahrade.cz, www.idnes.cz