Zdroje: adbz.cz, cs.wikipedia.org, www.idnes.cz

Sršně chtějí vyhnat všichni

Hmyz na zahradě nás většinou netrápí, dokud nám neleze do našich domovů nebo neotravuje během pobytu venku. Bohužel v létě, kdy venku jíme a pijeme, nechtěně také lákáme hmyz k nám ke stolu a do našeho okolí.

Sršeň obecná (Vespa crabro) je naší největší vosou. I když má sršeň pověst nebezpečného bodavého hmyzu, je mnohem méně agresivní než malá vosa. Dokonce je jed sršní slabší než bodnutí včely, ale na druhou stranu je mnohem bolestivější. Účinky sršního jedu jsou až patnáctkrát slabší.

Sršeň škůdce i pomocník

Sršně naše přítomnost zajímá, protože se dospělci živí sladkým nektarem, medem, medovicí i ovocnými šťávami, patří tedy také mezi opylovače. Naše sladká jídla a nápoje proto tento hmyz láká. Další složkou potravy jsou pro sršně jiné druhy hmyzu, dá se proto říci, že se živí lovem much, vos i včel.

I když škodlivost sršní může být otázkou pohledu na věc, faktem zůstává, že hnízdo ani náhodné přilétání jednotlivců na zahradu či do okolí posezení u domu není nic, oč bychom stáli. Problematické je především, pokud se pohybují po zahradě či v blízkosti hnízda děti. I když sršně nejsou agresivní, rychlé pohyby je mohou vyprovokovat.

Jak vyhnat sršně ze zahrady

Podle odborníků je vhodné sršně raději chytat na lepové desky nebo do pastí, případně v případě přilétávajících jedinců postříkat okamžitě účinkujícími spreji. Nicméně můžete vyzkoušet také přírodní repelenty, které sršním neublíží a měly by sladkou vábící vůni zakrýt. Víte, které aroma sršním vadí?

Léta se používá například nafta nebo česnek, nicméně můžete vyzkoušet i oleje, které odradí sršně, ale vám pobyt pod pergolou či venku u jídelního stolu neznepříjemní. Mezi takové esenciální olejíčky patří například pelyněk, eukalyptus, citronela nebo máta, ale také levandule, bazalka či meduňka.

Zmíněné bylinky můžete také zavěsit a sušit pod stříškou v místech, kde se sršni mohou vyskytovat, anebo umístit květináče s bylinkami opodál. Nicméně esenciální oleje jsou mnohem silnější a pachově výraznější. Můžete pár kapek vetřít do dřeva nebo si z nich udělat sprej. Na dva hrnečky vody bude potřebovat jen čtyři kapky éterického oleje. Naplňte roztokem lahvičku spreje a rozstříkejte v okolí zahradního posezení.

Související články