Sazenice sázejte v podvečer

  • Pro sázení si vyberete nejlépe podmračený den nebo podvečer.
  • Při výsadbě by měly být sazenice dostatečně zalité, aby jim stres spojený s přesazením přinesl co nejmenší újmu.
  • Plastový květináč, ve kterém sazenice obvykle koření, opatrně stáhněte. Pokud se nádoba nechce uvolnit, lehce ji promačkejte, pokud ani to nepomůže, kořenový bal od stěn oddělte nožem. Silnější sazenice lze chytnout za stonek těsně nad balem, šetrnější však je uchopit samotný bal, který vyklepnete do dlaně – stonek nesmíte pohmoždit.
  • U většiny druhů zeleniny je chybou příliš hluboká výsadba – nezahrnujte listy, ani jejich spodní část. Například salát a kedlubny sázejte jen po kořenový krček. Při výsadbě roubovaných okurek nezahrnujte místo roubování, aby kořínky nepustila i naroubovaná část sazenice – ztratili byste tím výhodu roubování na vitální podnož. U neroubovaných naopak hlubší výsadba nevadí, okurky koření i ze stonku. To samé platí pro rajčata, kterým hluboká výsadba velmi prospívá, zahrnout můžete celý stonek, ale bez listů – spodní je třeba odstranit.

Půda by měla kořeny těsně obejmout

Zdroj: Youtube
  • Po vyhloubení jamky do ní nalijte vodu a nechejte ji vsáknout – půda pod sazenicí nesmí být vyschlá. Důkladně zalijte i napůl zahrnutou sazeničku a až poté dohrňte zeminu. V následujících dnech, pokud jsou suché a teplé, stačí zalévat obden a intervaly postupně prodlužovat. Každodenní sprška zavlaží pouze povrch půdy a nedostane se ke kořenům. Pokud byste zalévali každodenně tak, aby se do hloubky dostala, bylo by vláhy až příliš. Zvláště pokud není půda dostatečně propustná, mohly by kořeny trpět nedostatkem vzduchu.
  • Půda by měla kořeny těsně obejmout. Vzduchové kapsy růstu a kořenění neprospívají a snižují i stabilitu rostliny. Proto zeminu kolem sazeničky důkladně upěchujte.
  • Volný prostor mezi sazeničkami nastelte slabou vrstvou čerstvě posečené trávy, která chrání i mírně zahřívá půdu a láká žížaly, které pak prsť provzdušňují i hnojí. Mulčování navíc šetří vláhu, potlačuje plevele, přispívá k tvorbě humusu. Pokud vás trápí slimáci, mulčujte zaschlou travičkou, slámou nebo kompostem, jehož tmavá barva přitahuje sluneční teplo, rostlinám prospívá a slimákům úkryt neposkytuje.

Extra tip

Dodržujte optimální rozestupy: vhodný spon rajčat, lilku, větších paprik, růžičkové kapusty, brokolice i květáku je 50x60cm. Pro červenou řepu, fenykl, kadeřávek či kedlubny postačí 30 x 30, pro salát k řezu listů, špenát, bazalku či petrželku je tak akorát 20 x 20 cm.

Související články

Zdroj: časopis Receptář