Kdy začít?

Obecně platí, že papriky se vysévají ještě v zimě, nejpozději však do poloviny března, ideálně 10 týdnů před výsadbou. Paprika je poměrně náročná zelenina, potřebuje teplotu nad 21 °C a vlhkost vzduchu kolem 75%. Většinou se pěstují ve sklenících či fóliovnících, pokud je plánujete vysadit do klasického záhonu, počítejte s termínem až po ledových mužích, kdy nehrozí mrazíky.

Jaký způsob zvolit?

Existují různé techniky - klasický výsev do substrátu, v posledních letech je oblíbená i metoda výsevu do hrubého agroperlitu. My jsme zvolili klasický výsev do substrátu. Vhodná je zemina pro výsev a množení, kterou můžete využít i pro pozdější přepichování sazeniček. Nejprve si připravte nějakou nádobu, do které budete sít semínka a kde budou pak klíčit. Vhodný je třeba plastový box s víkem, do kterého udělejte díry jako ventilační otvory. Na dno boxu nasypte asi 2 cm vrstvu substrátu a mírně jej zatlačte. Vezměte semínka papriky a sázejte je jedno vedle druhého do několika řad tak, aby se semínka nedotýkala a byla mezi nimi mezera, ideálně kolem 2 cm. Poté je navlhčete rozprašovačem a přikryjte asi 0,5 cm vrstvou substrátu. Opět zvlhčete a box zakryjte víkem.

Sazeničky do kelímků

Mini pařník se zasetými semínky pak přesuňte do místnosti se stálou teplotou kolem 23 °C přes den a kolem 15°C přes noc. Během dne zajistěte semínkům dostatečný přísun světla. Právě zakrytí mini záhonku víkem nebo fólií s otvory zajistí vyšší teplotu, než je ta okolní. Semínka zanedlouho vyklíčí a za pár týdnů budete mít k dispozici vzrostlé sazeničky. Ty pak přepichujte do kelímků s propíchnutým dnem nebo do malých plastových květináčků. Zhruba za tři měsíce můžete rostlinky přesadit do skleníků. Jen pozor na výše zmiňované jarní mrazíky!

Zdroje:living.iprima.cz,www.zahradkarem.cz