Pokud máte na zahradě okrasné či jedlé keře, ovocné stromy, živý plot či dekorativní jehličnany, nevyhnete se jejich pravidelnému řezu a stříhání. A právě odstraněné větve jsou skvělým materiálem na piliny či štěpku, které lze plnohodnotně využít k dalším účelům.

Inspirovat se můžete ve videu:

Zdroj: Youtube

Perfektním řešením je výživa do kompostu

Pokud máte na zahradě kompost, vůbec si nemusíte dělat hlavu s tím, co dělat s dřevěným odpadem. Jde o ideální způsob využití. Jen jej nedávejte do kompostu po velkých vrstvách, špatně by se rozkládaly. Platí zde pravidlo: nevrstvit, nýbrž smíchávat. Sem tam přidejte s pilinami či štěpkou lopatu zeminy, případně i vápno. Kompost nakonec pravidelně proházejte, což byste měli dělat pravidelně.

Piliny a štěpka jsou výborným mulčem

Mulčování právě tímto materiálem má pozitivní vliv na celou zahradu, budoucí úrodu a na postupné tvoření nové půdní biomasy. Tato surovina výborně váže vodu, a tak je skvělá právě pro tento účel, a navíc ochrání půdu před nadměrným odparem vody.

Protože se pomalu rozkládají, a to i několik let, kdy k tomu z půdy odnímají značné množství dusíku, měli byste před mulčováním do zeminy dodat pěstovaným rostlinám tento prvek. Nebo lze piliny před použitím prolít dusíkatým hnojivem a nejlépe ho v něm nechat pár dní máčet.

Cestičky z odpadu? Ano!

Dřevěný odpad lze využít i jako dekorativní prvek. Dají se z něho vytvořit cestičky a pěšinky na zahradě i mezi jednotlivými rostlinami či záhony. Časem je třeba materiál dosypat.

Výplň vyvýšených záhonů

Pokud uvažujete o praktických vyvýšených záhonech, anebo je již máte, využijte dřevěný odpad k vyplnění jejich dna. Postačí několikacentimetrová vrstva, kterou je dobré posypat popelem. Další vrstvou by měla být sláma či zbytky rostlin, a nakonec přisypte zahradní zeminu, smíchanou s humusem nebo rašelinou.

Pěstujte si doma houby

Pokud patříte mezi milovníky hub, vytvořte si vlastní zdroje. Perfektně se jim daří v substrátu smíchaného z velkých pilin listnatých stromů a slámy, v poměru 3:1. Tyto suroviny namočte do horké vody a po dobu 3 až 7 hodin udržujte teplotu okolo 60 ° C. Pak nechte substrát vychladnout, vložte ho do pevného průhledného plastového sáčku a prosypte zvoleným zakoupeným podhoubím. Do každého sáčku udělejte pár malých otvorů, které budou sloužit k zálivce. Zhruba po měsíci a půl se můžete těšit na sklizeň.

Připravte si substrát k pěstování brambor

Máte hned několik možností. Buď stačí pilinami či štěpkou posypat řádky mezi bramborami, anebo lze do vyhloubené jamky nasypat vrstvu dřevěného odpadu, vsadit naklíčený brambor a zasypat ji další vrstvou dřeva. Vrchní vrstva by však neměla být vyšší než 3 cm. A dokonce vám tito pomocníci ochrání brambory před mandelinkou bramborovou, protože se z dřeva uvolňují pryskyřičné látky, které tento živočich doslova nesnáší.

Zdroje: www.ceskestavby.cz, www.chalupari-zahradkari.cz, www.cs.tomathouse.com