Salátové okurky, hadovky, lze pěstovat ve sklenících, fóliovnících, na záhonech a dokonce i na balkónech. Okurka je plodinou první tratě. Vyžaduje kvalitní humózní vyhnojené půdy. Pokud je budete vysazovat na záhon, který jste na podzim pohnojili chlévským hnojem, můžete se těšit na vysokou úrodu. Pokud takové záhony nemáte, je třeba pohnojit alespoň kvalitním kompostem.

Jak na okurky salátovky

Salátové okurky jsou u nás nesmírně populární, v obchodech si vyberete semena ze široké škály různých druhů této zeleniny. Vybírejte ovšem s rozmyslem. Semena salátových okurek jsou docela drahá a v jednotlivých sáčcích bývá dostatečné množství semen pro běžného pěstitele.

Můžete si vybírat mezi klasickými hadovkami maxi, které dorůstají tradiční velikosti kolem 30 cm. K dispozici jsou ale i produkty midi (20 – 25 cm) nebo mini salátovky (15 – 18 cm). Na své si tedy přijdou jak pěstitelé ve sklenících nebo na větších záhonech, tak i ti, kteří mají k dispozici „pouze“ balkón.

Výsev

Sazenice si předpěstujeme výsevem do malých hrnkových květináčů. Abychom ven dávali již silné rostliny, doporučuje se vzešlé okurky ještě jednou přesadit do květináčů větších s průměrem kolem 10 – 12 cm.

Vysazování

Silné rostliny vysazujeme na konečná stanoviště do vzdáleností 60 – 80 cm. Okurky rostou rychle a agresivně obsazují prostor kolem sebe. Hlavní problém, kromě kvalitní půdy a pravidelné zálivky, jsou plísně. Napadají rostliny tehdy, pokud mezi nimi není zajištěn dostatečný průchod vzduchu. Proto okurky sázejte dostatečně daleko od sebe.

Pozor! Nejen plísňové choroby jsou velkým nepřítelem okurek. Často je napadají svilušky, a jiný způsob než šetrný postřik nebývá.

Vyvazování okurek

Jedním ze způsobů, jak zajistit dlouhou vegetační dobu salátovek - a tedy co nejdelší dobu sběru kvalitních plodů, je vyvazování rostlin.

Existuje celá řada metod, jak okurky vyvazovat. Na balkónech vám pravděpodobně stačí bambusová treláž, ke které budete pnoucí rostlinu přivazovat. Na záhonech lze vytvářet důmyslné horizontální i vertikální systémy, protože tam máte k dispozici relativně dost prostoru. Ve sklenících a fóliovnících dáte pravděpodobně přednost vyvazování hadovek do systémů zhotovených z provázků, neboť provázky lze zakotvit o nosné prvky tvořící horní konstrukci skleníku.

Na důmyslnou metodu, jak to udělat, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Provázky a motouzy ukotvíme ke konstrukci až do výše 180 cm. I tak vysoko bujné okurky hravě dorostou. Provázek uvazujte k rostlině velmi opatrně, nejlépe v místě pod děložními lístky. Uvazujte okurky tak, abyste úvazek příliš neutahovali, ponechejte rostlině prostor, aby stonek mohl sílit. Budete-li postupovat podle rad, které nabízí zkušený pěstitel v našem videu, budete vrcholek hadovek postupně s jejich růstem vplétat mezi dva vertikálně visící provázky.

Proč je vyvazování okurek tak důležité?

Znovu si připomeňme, proč je vyvazování okurek tak důležité. Jednak proto, že okurky rostou velmi rychle a vy jim nabídnete prostor k jejich dalšímu růstu, jednak mezi nimi vznikne dostatečný průchod vzduchu a omezíte tak riziko výskytu plísňových chorob, a konečně vy sami budete lépe vidět, která okurka je již připravena ke sběru.

Dostatečná péče se vám vyplatí. Vegetační doba salátových okurek může být až 70 dní. Po tuto dobu si budete moci užívat salátových okurek z vlastní produkce.

Související články

Zdroje informací:www.youtube.com, www.zahradkarskaporadna.cz