Na hroby jsou nejvhodnější nenáročné druhy a je z čeho vybírat. Neřídíme se tím, jestli je hrob na slunci či ve stínu, ale jak daleko to na hřbitov máme. Pokud totiž bydlíme poblíž, můžeme květinám věnovat více péče, a dokonce je zalévat i přihnojovat několikrát týdně. Jestliže bydlíme daleko a bojujeme s časem, zvolíme rostliny, které vyžadují péče co nejméně.

Na slunce i do stínu

Příkladem rostliny, které se bude dobře dařit na slunném stanovišti, je levandule. A to nejen ta klasická, s modrofialovým květenstvím, ale i s modrobílým nebo růžovým. Speciálně pro suchá a slunná místa byla vyšlechtěna skupina ostálek Zahara. Jsou vysoké 30–45 cm a mají velmi dobře vyvinutý kořenový systém. Semena můžeme vysévat přímo na stanoviště, ale lepší je rostliny předpěstovat a vysadit na hrob tehdy, kdy už nehrozí ranní mrazíky, které nemají ostálky rády. Na přistíněné stanoviště můžeme vysadit například hortenzie, netýkavky nebo hlíznaté begónie, které pokvetou až do podzimu. Na podzim lze hlízy opatrně vyjmout a uskladnit v chladničce nebo ve sklepě a další rok je opět zasadit.

Od brslenu k levanduli

Při výsadbě dřevin bychom měli mít na paměti celkový vzhled hrobu a tomu přizpůsobit i výběr kultivaru. Volíme opravdu nízké odrůdy, které ladí s barvou a tvarem celého hrobu. Nenáročné jsou nízké dřeviny a keře, například jalovce, cypřišky, borovice, smrky nebo brsleny. Vedle tradičních kultivarů můžeme zasadit i některé méně známé a neokoukané, jako je třeba brslen Fortunův Emerald Gold se zlatě panašovanými listy.

Na podzim jsou velice pěknou ozdobou hrobu věnce z chvojí, na kterých jsou připevněné šišky a větévky rakytníku nebo šípku. Vkusné a velmi populární jsou i různobarevné vřesy.

Vyživujeme půdu

Pokud máme na péči o hrob více času, můžeme v průběhu roku výsadbu několikrát změnit. Na jaře vysadíme například macešky, petrklíče nebo sedmikrásky, necháme vykvétat cibuloviny, třeba tulipány nebo hyacinty, na léto zasadíme ledovky, které snesou i nepravidelnou zálivku a přistínění. Na podzim můžeme do velké nádoby vysadit drobnokvěté chryzantémy.

Při výsadbě letniček myslíme na to, že půda na hrobech není příliš výživná, tím pádem ani kvalitní. Proto bychom ji měli občas obohatit o substrát s obsahem rašeliny a živin, vhodné je také pomalu rozpustné hnojivo. Ostatně prodávají se i speciální balíky zeminy určené přímo na hroby. Takový substrát je daleko vhodnější než běžný, určený pro zahrádkaření, můžeme ho navíc na místě nechat i několik let.

Úpravy urnového místa

Natáhneme bazénovou fólii a ustřihneme ji podle okrajů. Do ní prořízneme křížem otvory pro rostliny, které poté vysadíme. Fólii zasypene buď kvalitní zeminou, nebo na ni rozprostřeme přírodní mulč, případně okrasné kamínky.

Zdroj: Časopis Receptář