Pokud žijete na místě, kde se střídají extrémní sucha s vydatnými dešťovými přeháňkami nebo víte, že rajčatům zapomínáte dopřát každodenní zálivku, zkuste si pořídit odolnější odrůdu rostlin. Mezi ně patří například Bejbíno, Dafne, Orkadu, Partner, Start, Toríno a další.

Jak zabránit praskání rajčat

Již jsme naznačili, že praskání rajčat je způsobeno nepravidelnou zálivkou. Za ni však nemohou pouze pěstitelé, ale i klimatické podmínky. Stačí, aby rostlina byla několik dní na suchu. Jakmile zaprší nebo ji zalijete, s dodanou vodou si nedokáže poradit a dochází k popraskání pletiv. Tomu můžete předejít, když budete rostliny zalévat pravidelně a správně. Největší spotřebu vody mají rajčata v době tvoření plodů. Při zrání už ji však tolik nevyžadují.

Sklízejte

Sklizeň na poslední chvíli není ideální. Nečekejte na to, až bude rudý celý plod. Náhlý přívalový déšť by ho mohl poškodit. Proto sledujte předpověď počasí a pokud se žene bouřka, rychle rajčata skliďte. Plody dozrají i v domácích podmínkách. Aby si udržely sladkost, nechte na nich stopku. Poté je dejte do krabice s jablkem. Za několik dní budou připravené ke konzumaci.

Hnojte

Aby byly rostliny zdravé a odolné, potřebují pravidelný přísun živin. Pokud máte půdu bohatou na dusík, hnojte hnojivy s nízkým obsahem dusíku, ale s vysokým obsahem fosforu. Pokud naopak dusík v půdě chybí, hnojte přípravky s označením 8-8-8 nebo 10-10-10.

Trik s mulčem

Nejlepší možností, jak vyrovnat vláhu v půdě, je mulčování. Přikrývka zajistí, že se voda bude odpařovat pomaleji. Rostlina tak bude mít stále přísun životadárné tekutiny a nedojde k šoku. Mulčujte dřevěnou štěpkou, slámou, suchými listy nebo čerstvě posečenou trávou.

Co s popraskanými rajčaty

Neuhlídali jste vlhkost a rajčata vám popraskala? Nevěste hlavu. Plody co nejrychleji skliďte a umístěte do ledničky, aby nedošlo k napadení mikroorganismy, jako jsou bakterie a houby. Rajčata pravidelně kontrolujte a co nejrychleji je zpracujte. Můžete si vytvořit skvělý letní salát, zapékané těstoviny, rajčatovou omáčku na pizzu nebo kečup.

Zdroj:

www.hobby.instory.cz, www.hobby.magazinplus.cz